Šrifto dydis:
2012-11-21

Stiklainyje slypinti liga – botulizmas


Autorius: Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija
Rubrikose: Gurmano kampelis » Patarimai  Žymos:

 

Nuotrauka Sam.lt

Šaltuoju metų laiku pradedame vartoti konservuotus maisto produktus, todėl padidėja rizika susirgti reta liga – botulizmu. Šią ligą sukelia bakterijų Clostridium botulinum gaminamas toksinas, pakenkiantis nervų sistemai. Toksinas gaminasi anaerobinėje terpėje, kai į maisto produktus nepatenka deguonis (konservuoti produktai uždarose talpose, stiklainiuose, sandariai uždarytuose induose ir kt.). Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu. Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.

 

Dažniausiai botulizmu apsinuodijama žiemą arba pavasarį, kai rudenį užkonservuotuose ir iki pavasario išlaikytuose produktuose pasigamina pakankamas toksino kiekis. Apsinuodijama ne tik nuo namuose netinkamai paruoštų daržovių, grybų ir mėsos konservų, bet ir vytintų ar rūkytų mėsos gaminių, įvairių žuvies produktų, jūros gėrybių. Botulizmo toksinas paprastai nekeičia nei maisto skonio, nei kvapo, nebent dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai.

 

Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12–36 val. po užsikrėtimo. Apsinuodijus, pirmiausia atsiranda silpnumas, galvos svaigimas. Vėliau ligonis pradeda matyti lyg per rūką, jam dvejinasi akyse, atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Laiku ligoniui nesuteikus pagalbos, jis gali mirti.

 

Botulizmo galima išvengti tinkamai ruošiant ir laikant maisto produktus. Nuo botulizmo konservuotą maistą apsaugo pakankamas cukraus, druskos ar acto kiekis. Konservus būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10˚C temperatūroje. Nevartoti konservų su išpūstais dangteliais. Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti. Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, išmeskite. Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

 

Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Lietuvoje švenčiamas Alutinis: 10 faktų apie alų, kurių galbūt nežinojote Lietuvoje švenčiamas Alutinis: 10 faktų apie alų, kurių galbūt nežinojote 

  Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau

Salotų auginimo ypatumai Salotų auginimo ypatumai 

  Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2020 m. gruodžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lap    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031