Šrifto dydis:
2017-09-11

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų



Rubrikose: Gamta » Gurmano kampelis

Grybai_baravykai_Saltinis Stocksnap

 

  • Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi.
  • Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje.
  • Išbandykite itališkus receptus – šviežių baravykų karpačą arba baravykų rizotą.

 

Rugsėjis Lietuvos miškuose džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi. Patyrusiems grybautojams pakanka vos pusdienio pririnkti jų pilnus krepšius. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai paruošti baravykus atsargoms, o kaip – vakarienei?

 

Atsargas žiemai kaupia šaldydami ir džiovindami

 

Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi.

 

„Apskritai, šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldymui reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis. Pernai rudenį maisto produktų džiovintuvų pardavimai „Maximos“ parduotuvėse išaugo beveik dvigubai. Šiuo metu taip pat stebime prasidėjusio rudens tendencijas.“

 

Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių yra atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.

 

Tinkamai apdoroti grybai išsaugo vertingas medžiagas

 

Grįžus iš miško su pintine baravykų labai svarbu tinkamai grybus nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję. „Jeigu rengiatės baravykus šaldyti arba džiovinti, užtenka juos kruopščiai nuvalyti drėgna šluoste. Plauti nereikia, nes tada grybai išbrinks ir praras dalį vertingųjų savybių“, – sako Aidas Poleninas. Pašnekovas pataria prieš šaldant supjaustytus grybus truputį padžiovinti orkaitėje ar specialioje džiovyklėje – apie 20 minučių. Geriausiai šaldymui tinka jauni, nedideli baravykai.

 

Mitybos specialistai pastebi, kad džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau negu jautienoje. Taip pat juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų, o mažai – riebalų ir angliavandenių.

 

Džiovinti grybus geriausia ilgai (12-24 valandas), tačiau pakankamai žemoje (40 laipsnių) temperatūroje. Šiuo atveju maisto džiovyklė labai praverčia ir sunaudoja mažiau elektros energijos negu orkaitė.

 

„Nusprendę iš džiovintų baravykų pasigaminti patiekalą, pamerkite juos į vandenį ir palaikykite kelias valandas arba per naktį. Grybai prisigers skysčio, išbrinks ir bus tinkami įvairiems patiekalams gaminti – tik išsirinkite mėgstamiausią receptą“, – siūlo A. Poleninas.

 

 

Lietuviški baravykai tinka ir itališkai virtuvei: baravykų rizoto receptas

 

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas pastebi, kad, pavyzdžiui, italai nedidelius baravykus drąsiai valgo šviežius ir termiškai neapdorotus – tiesiog supjausto plonais griežinėliais, apšlaksto alyvuogių aliejumi, pabarsto pipirais ir druska – išeina puikus baravykų karpačas.

 

Jeigu pavyko rasti nemažai baravykų A. Poleninas siūlo pasigaminti kitą iš Italijos atkeliavusį patiekalą – baravykų rizotą. „Svarbiausia pasigaminti šio patiekalo tiek, kad galėtumėte suvalgyti iš karto ir vėliau nereikėtų šildyti. Todėl Italijoje svečiai niekada nevėluoja, jeigu žino, kad ant stalo bus patiekiamas rizotas“, – pažymi A. Poleninas. Jis siūlo 6 asmenims skirto patiekalo receptą.

 

Patiekalui reikės: supjaustyti 1 nedidelį svogūną, susmulkinti 2 salierų stiebus, pasiruošti 400 gramų daugiaryžiui gaminti tinkamų arborio ryžių, pusės stiklinės baltojo vyno, jūros druskos, juodųjų pipirų, 5-10 (priklauso nuo dydžio) supjaustytų baravykų, kelių sukapotų šakelių rozmarino, peletrūno (arba petražolės). Taip pat reikės trijų stiklinių daržovių arba vištienos sultinio, alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių, šaukštelio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio.

 

Gaminimas: „Užkaiskite sultinį ir palikite lėtai virti. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, suberkite svogūno ir saliero gabalėlius. Pakepinkite ant nedidelės kaitros 10 minučių, tada padidinkite kaitrą ir sudėkite ryžius. Maišydami supilkite vyną. Maišykite, kol skystis susigers į ryžius. Tada įpilkite sultinio ir įberkite druskos. Maišykite ryžius, kol sultinys susigers, tada vėl įpilkite. Taip kartokite keliolika kartų. Užtruks apie 30 minučių, tačiau už kantrybę bus atlyginta puikiu skoniu.

 

Kitoje keptuvėje pakepinkite supjaustytus baravykus. Kai grybai suminkštės, iš keptuvės perdėkite juos į dubenį ir apibarstykite kapotomis žolelėmis, pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite.

 

Nuimkite ryžius nuo viryklės, įdėkite sviesto, parmezano ir įpilkite dar truputį sultinio. Uždenkite ir palikite rizotą kelioms minutėms. Ryžius sudėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite baravykų ir dar šiek tiek sūrio, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!“, – linki A. Poleninas.

 

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Per Žolinę – žvejokite nemokamai Per Žolinę – žvejokite nemokamai 

  Rugpjūčio 15 d., visi asmenys turi teisę žvejoti nemokamai, be mėgėjų žvejybos leidimų ar meškeriotojo bilietų. Tai bus » Daugiau

Valstybės dieną visi galės žvejoti nemokamai Valstybės dieną visi galės žvejoti nemokamai 

  Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, visi galės žvejoti nemokamai visuose neišnuomotuose ir išnuomotuose valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose, taip pat » Daugiau

Pasieniečiai rungėsi sportinės žūklės plūdine meškere varžybose Pasieniečiai rungėsi sportinės žūklės plūdine meškere varžybose 

  Jubiliejinėse, dvidešimtą kartą  Pagėgių rinktinės surengtose tradicinėse VSAT pareigūnų ir darbuotojų sportinės žūklės plūdine meškere varžybose  triumfavo  Pagėgių » Daugiau

Pratęstas sterkų žvejybos draudimas Pratęstas sterkų žvejybos draudimas (1)

  Šiemet pratęstas sterkų žvejybos draudimas ir draudimas žvejoti Kauno mariose 400 m zonoje apie Dabintos pusiasalį – jis » Daugiau

Akcijos „Lydeka – 2017“ rezultatai Akcijos „Lydeka – 2017“ rezultatai 

  Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, vykdydami akciją „Lydeka – 2017“, nuo š. » Daugiau

Balandžio 25-ąją pradedama navigacija vidaus vandenų keliuose Balandžio 25-ąją pradedama navigacija vidaus vandenų keliuose 

  Balandžio 25 d. skelbiama navigacijos pradžia eksploatuojamuose Lietuvos Respublikos valstybinės reikšmės vidaus vandenų keliuose. Laivybos sezonais šiais metais » Daugiau

Baigiasi draudimas žvejoti lydekas, prasideda ribojimai karšių žūklei Baigiasi draudimas žvejoti lydekas, prasideda ribojimai karšių žūklei 

  Šiandien paskutinė diena, kai Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia žvejoti lydekas. Nuo penktadienio, š. m. balandžio 21 » Daugiau

Jau skleidžiasi magnolijų žiedai Jau skleidžiasi magnolijų žiedai 

  Šilutėje jau pražydo japoniškųjų magnolijų medžiai, stovintys prie Šilutės r. savivaldybės pastato.   Plačiau apie jų atsiradimą Šilutės » Daugiau

Vietoj laimikio – baudos Vietoj laimikio – baudos 

  Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, įpusėjus akcijai » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2017 m. rugsėjo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgp    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930