Šrifto dydis:
2020-07-19

Salotų auginimo ypatumai



Rubrikose: Gurmano kampelis » Patarimai

Salotų auginimo ypatumai

 

Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, karotinoidų) ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Salotose yra 1,5 proc. baltymų, 1,5 proc. angliavandenių, jose mažai kalorijų, cukrų ir organinių rūgščių. Tad valgyti salotas tikrai naudinga ir skanu. O pačios skaniausios ir sveikiausios yra namuose užaugintos. Juolab, kad tai nei ypatingos priežiūros, nei šilumos nereikalaujanti daržovė.

Kaip auginti salotas?

Salotos – tai vienmetis, atsparus šalčiui augalas. Paprastai jos skirstomos į lapines ir gūžines. Lapinės salotos auga esant 15 – 20 °C šilumos, o gūžinėms temperatūra gali būti keliais laipsniais žemesnė. Tiek vienos, tiek kitos rūšies sėklos pradeda dygti esant 4 – 5 °С temperatūrai, tačiau dygimui ir augimui palankiausia temperatūra 10 – 20 laipsnių. Daigeliai pakelia -2 °С, o paaugę augalai net -6 °С šaltį.

Beje, per tankiai pasėtos salotos atrodys varganai, todėl jas retinkite arba pikuokite. Galite daryti taip: salotas pasėkite vienu metu, tačiau vėliau dalį išdygusių išpikuokite, o kitą dalį praretinkite, taip suteikdami vietos laisvai augti. Salotos, kurių tarpai bus retinami, nesustabdys savo augimo, todėl derlių gausite anksčiau. O salotos, kurios bus pikuojamos, derlių duos vėliau. Pasinaudoję šia gudrybe salotų derliumi džiaugsitės ilgiau.

Nelepios, tačiau reiklios

Nors ir nereikalaujančios ypatingo lepinimo, vis tik salotos labai reiklios dirvai ir šviesai, ir labai svarbu nepersistengti tręšiant, ypač mineralinėmis trąšomis. Geram augimui būtinai reikia daug drėgmės, tačiau ir čia reikėtų neperlenkti lazdos, nes susidarius drėgmės pertekliui pradeda plisti grybinės ligos, pūva apatiniai lapai arba gūželės. Salotos puikiai auga, jei dirvoje prieš tai augo kopūstai, bulvės, pomidorai, agurkai ar pipirai.

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Salotų auginimo ypatumai Salotų auginimo ypatumai 

  Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje 

    Nors šiuo metu miškai tikrai nelepina grybais, tačiau švėkšniškiai, puoselėdami tradiciją vėl visus norinčius kvietė į grybavimo » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2020 m. rugpjūčio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lie    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31