Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir vertinamas patiekalų ingredientas Viduržemio jūros šalyse. Vėžiagyvių grupei priklauso omarai, vėžiai, krabai, krevetės. Moliuskai yra: austrės, midijos, šukutės, ir kt. bei sraigės.
Maistinė jūros gėrybių vertė
Jūros gėrybėse yra daug vertingų maistinių savybių, kurios teigiamai veikia organizmo veiklą. Jos pirmiausia yra B grupės vitaminų (niacino, kobalamino), A, D, mikroelementų, t.y. skydliaukės hormonų gamybai būtino jodo, detoksikacijos procesuose dalyvaujančio seleno, kalcio, cinko, fluoro šaltinis.
Jūros gėrybėse esančios omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia smegenų veiklą, taip pat dalyvauja hormonų sintezėje. Jūros gėrybių riebalai yra sveikesni ir vertingesni nei tie, kurių gauname suvartoję, pavyzdžiui, raudonos mėsos. Jūros gėrybėse esantys baltymai lengvai virškinami, o cholesterolio kiekis mažas. Reikėtų pažymėti, kad maistinė vertė labai priklauso nuo rūšies, vietos ir gyvenimo sąlygų, taip pat nuo perdirbimo būdo.
Situacija Lietuvoje
Lietuva yra viena iš šalių, kurioje žuvies ir jūros gėrybių suvartojama mažai, palyginti su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Jau keletą metų žuvies suvartojimas Lietuvoje išlieka beveik nepakitęs. Ant lietuvių stalo dažniausiai yra patiekiama žuvis, tokia kaip skumbrė, silkė ar menkė. Prie tokių žuvies rūšių lietuviai yra pripratę. Bet jiems ne svetimos ir tokios žuvys, kaip: otas, plekšnė, lašiša, dorada ar ungurys. Tokiomis žuvimis lietuviai mėgsta pasilepinti šalies restoranuose ir ypatingų švenčių metu.
Vis didesnę reikšmę maisto kultūroje įgyja ir jūros gėrybės, ypač krevetės. Žmonės dažniausiai nori valgyti žuvį ir jūros gėrybes daugiausia dėl jų vertingų maistinių savybių ir skonio. Krevetės – viena sparčiausiai populiarėjančių jūros gėrybių kategorijų tarp Lietuvos vartotojų.
Jūros gėrybės ir jų teikiama nauda mūsų sveikatai
Tyrimai rodo, kad jūros gėrybių valgymas gali sumažinti širdies priepuolio, insulto, nutukimo ir aukšto kraujospūdžio riziką. Jūros gėrybėse yra mažai sočiųjų riebalų ir daugiau polinesočiųjų riebalų, įskaitant omega-3 riebalų rūgštis. Šios riebalų rūgštys gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti širdies ir kraujagyslių veiklą. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat mažina trigliceridų kiekį ir lėtina apnašų augimą.
Nors vėžiagyviuose yra daugiau cholesterolio nei žuvyje ir paukštienoje, vėžiagyvių riebalai daugiausia yra nesotieji ir juose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios žymiai sumažina širdies ligų ir insulto riziką. Tyrimai rodo, kad jūros gėrybių riebalai gali ne tik sumažinti širdies ligų riziką, bet ir padėti sumažinti kitų lėtinių ligų, tokių kaip reumatoidinis artritas, tam tikrų rūšių vėžys, astma ir psoriazė, riziką ir simptomus.
Kaip išsirinkti kokybišką prekę?
Norėdami įsigyti išties geros produkcijos – šiuo atveju, žuvies ir jūros gėrybių – rinkitės patikimą ir atsakingą verslą, kuriam rūpi ekologija, tvarumas ir aukšta kokybė.
Norėdami būti tikri, kad perkate geros kokybės žuvį ir jūros gėrybes, pirkite tinkamai užšaldytus produktus.
Midijos, aštuonkojo čiuptuvai, šiaurinės islandiškos krevetės, japoniniai moliuskai, laukinės jūros šukutės, kalmarai ir dar daugiau – visa tai galite įsigyti čia: https://fishwish.eu/saldyta-zuvis-juros-gerybes-internetu/juros-gerybes/ už konkurencingą rinkos kainą. Gamta jums padėkos, jei rinksitės tvarų verslą!
Nuolat besivystančiame gastronomijos pasaulyje maisto tendencijos ir mados yra tokios pat trumpalaikės kaip ir metų laikai, užvaldančios » Daugiau
Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau
Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau
Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau
Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau
Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau
Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau
Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau
Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau
Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau
Pr | A | T | K | Pn | Š | S |
---|---|---|---|---|---|---|
« Lap | ||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Parašykite komentarą