Šrifto dydis:
2013-04-10

Nomedos riešutų duona – ne tik gurmanams


Autorius: RsV agentūra AD VERUM
Rubrikose: Gurmano kampelis  Žymos: ,

 

Nomedos Riešutų duona

 

Chrestomatinę rašytojo Sauliaus Šaltenio apysaką „Riešutų duona“ ir pagal ją sukurtą filmą žino daugelis, tačiau pačios riešutų duonos retas yra ragavęs. Menininkė Nomeda Marčėnaitė šios duonos pirmą kartą ragavo Danijoje, viešėdama pažįstamos meno galerijos darbuotojos namuose. Galerininkė kepa šią gurmanišką duoną labai dažnai – jos gyvenimo draugas turi sveikatos sutrikimą – celiakiją, kai organizme neskaidomas javų glitimas, todėl negali valgyti jokios duonos iš grūdinių kultūrų miltų.

 

„Paragavusi likau sužavėta duonelės skoniu ir nutariau, jog nors mano šeimoje nėra celiakija sergančiųjų, grįžusi būtinai kepsiu riešutų duoną“, – prisimena Nomeda. Pasak jos, surinkti reikalingus produktus – paprasta: jų visų galima įsigyti bet kuriame prekybos centre, o vienam kepalėliui riešutų duonos iškepti pakanka apie pusės kilogramo riešutų ir sėklų kartu sudėjus. „Dažnai naudoju „Arimex“ riešutus, nes jie man atrodo tinkamiausi, o neseniai atradau mišinį salotoms iš lukštentų saulėgrąžų ir moliūgo sėklų, kurį taip pat naudoju kepdama riešutų duoną, – apie recepto subtilybes pasakoja Nomeda. – Kuo toliau, tuo labiau suprantu, jog duonos receptą galiu lengvai keisti įvairuodama kepimui naudojamų riešutų ir sėklų rūšimis – skonis dėl to tikrai nenukenčia“.

 

Dabar menininkė šia duonele dažnai palepina šeimą: „Ypač mėgstame ją skanauti dar šiltą, užsitepę sviesto – tikras apsivalgymas!”.

 

Riešutų duonos kepalėliui (tokiam, koks yra nuotraukoje) iškepti reikės:

 

  • 100 g moliūgų sėklų;
  • 100 g išlukštentų saulėgrąžų;
  • 100 g migdolų;
  • 100 g žemės riešutų;
  • 100 g linų sėklų;
  • 100 g sezamo sėklų;
  • 4-5 kiaušinių;
  • 2 valg. šaukštai saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus;
  • Po žiupsnelį druskos ir cukraus;
  • Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną.

 

Duonos masės gaminimas:

 

  • Trečdalį pasirinktų riešutų bei sėklų reikia sumalti smulkintuvu.
  • Malimui geriausiai tinka saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat – linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.
  • Malti reikia tol, kol masė pasidaro lipni ir prikimba prie indo sienelių.
  • Migdolai ir likę nuo malimo žemės riešutai tik truputį pasmulkinami peiliu, o likusios moliūgų sėklos ir saulėgrąžos išvis paliekamos sveikos.
  • Maltus, smulkintus bei sveikus riešutus ir sėklas reikia sudėti į vieną indą.
  • Kiaušiniai išplakami ir kartu su aliejumi įmaišomi į bendrą masę.
  • Įdedama druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viskas išmaišoma.
  • Išmaišytą masę sudedama į duonai kepti skirtą formą.
  • Forma su mase įstatoma į iš anksto pakaitintą iki +150° orkaitę ir šioje temperatūroje kepama apie valandą.
  • Iškepta duonelė įvyniojama į drėgną rankšluostėlį ir paliekama valandžiukei atvėsti.

 

 

Nomedos Riešutų duona

 

Skanaus!

 

RsV agentūra AD VERUM

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje 

    Nors šiuo metu miškai tikrai nelepina grybais, tačiau švėkšniškiai, puoselėdami tradiciją vėl visus norinčius kvietė į grybavimo » Daugiau

Žuvienė – publikos numylėtinė Žuvienė – publikos numylėtinė 

    Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d. triumfavo » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2020 m. balandžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Kov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930