Šrifto dydis:
2016-06-17

Kaip iš iškylos neparsivežti žarnyno infekcijų



Rubrikose: Sveikata

 

Raminta Bogušienė

 

Atidarius vasaros sezoną, pirkėjų krepšeliuose garbingą vietą išsikovoja lauko kepsniams ruošti skirta mėsa, įvairūs jos priedai ir užkandžiai. Nors dažniausiai didysis apsipirkimo procesas vyksta prieš pat išvyką į gamtą, laiko tarpas, per kurį nupirkta mėsa pradeda čirkšti ant grilio, gali trukti nuo pusvalandžio iki kelių valandų, kol pasiekiama mėgstama pikniko vieta. Anot maisto technologų, karštuoju metų laiku pirkinius ilgiau nešiojant ar vežiojant automobilyje, poilsiavietę gamtoje jie gali pasiekti ne pačios geriausios būklės, o nekreipus dėmesio į pagedusio produkto ženklus, mėsą vis tiek iškepus ir suvalgius, – gresia nemalonios infekcijos.

 

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamoje temperatūroje ar labai ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja arba produktas gali ir išvis sugesti. Dažniausiai taip nutinka vasaros sezono metu, pavyzdžiui, kai prikaitusiame automobilyje toli važiuojama iki pikniko vietos, – pastebi VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė Raminta Bogušienė. – Geriausias būdas mėsai ir kitiems greitai gendantiems produktams apsaugoti – vežti juos šaltkrepšyje, tada, norint išvengti nemalonių susirgimų, beliks mėsą tinkamai apdoroti.“

 

Netinkamas maisto termiškas apdorojimas – viena dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių. Anot maisto technologės, ypatingo atsargumo imtis reikėtų maistą ruošiant vaikams ir tiems, kurių imuninė sistema yra silpnesnė, pvz., sveikatos sutrikimų turintiems ligoniams – būtent jie dažniausiai užsikrečia viena dažnesnių karštojo sezono infekcijų – salmonelioze, kurios galima nesunkiai išvengti. Kadangi vaikai dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotos mėsos bei higienos normų nesilaikymo, pavyzdžiui, – nešvarių rankų, tereikia mėsą tinkamai apdoroti ir, prieš valgymą, atidžiau įvertinti vaiko higieną, ypač, iškylaujant gamtoje.

 

R. Bogušienė pataria, į ką reikėtų atidžiau atsižvelgti ir kokių atsargumo priemonių imtis, norint, kad vasariškos išvykos nesugadintų nemalonios pasekmės.

 

• Mėsą reikėtų įsigyti tik iš legalių prekyviečių, aiškiai žinant tikslią mėsos kilmės vietą. Dažnai galvojama, kad turguje ūkininko parduodama mėsa bus geresnė, sveikesnė, tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai mėsa ten laikoma pažeidžiant maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o nusižengimų ypač padaugėja vasaros sezono metu, per didelius karščius.

 

• Iš pakuotės išėmę mėsą, būtinai ją apžiūrėkite – įvertinkite konsistenciją, kvapą bei spalvą. Gamintojai ant pakuotės visada nurodo tinkamas laikymo sąlygas, tačiau pirkėjai dažnai jų nepaiso. Taigi, jei mėsos gleivės išsiskyrusios, ji sukietėjusi, aiškiai juntamas nemalonus kvapas, produktas žalsvos, pilkšvos ar kitos neįprastos spalvos, – tikėtina, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.

 

• Rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos yra vizualiai nešvarios, bet ir pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir po valgio gaminimo. Ne tik mėsa, bet ir higienos laikymasis ją ruošiant turi įtakos maisto saugai. Būtina atskirti šviežius maisto produktus nuo termiškai apdorotų, nes pastarieji gali būti užteršti kryžminės taršos būdu.

 

• Prieš apdorojant mėsą, ją būtina nuplauti, o prieš ir po gaminimo reikia tinkamai išplauti ir jai skirtus indus, pjaustymo lenteles, įrankius.

 

• Bakterijos dauginasi žalios mėsos paviršiuje, todėl kepsnius galima valgyti tik tada, kai mėsos viduje pasiekiama ir 10 min. išlaikoma apie 80 °C temperatūra, jos paviršius atrodo gerai iškepęs.

 

• Jei po vakarėlio iškeptos mėsos liko – ją reikėtų laikyti tik šaldytuve, atskiriant nuo šviežių ir neapdorotų produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Nors visada rekomenduojama maistą geriau valgyti šviežią, turint likučių, nereikėtų jų šildyti daugiau nei vieną kartą.

 

Maisto technologė primena, kad užsikrėsti galima ne tik su maistu: reikia stengtis maudytis kuo švaresniuose vandens telkiniuose, kuo dažniau plauti rankas ir nepamiršti, kad bakterijas savyje gali nešioti įvairūs naminiai gyvūnai: kiaulės, raguočiai, graužikai, šunys, katės ir kt. Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas.

 

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Neuroedukacinių metodų taikymas kasdieniniame gyvenime Neuroedukacinių metodų taikymas kasdieniniame gyvenime 

  Rugsėjo 12 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale kartu su neįgaliųjų draugijos Vainuto skyriumi surengti užsiėmimai, » Daugiau

Kodėl rekomenduojama matuoti patalpų drėgmės kiekį? Kodėl rekomenduojama matuoti patalpų drėgmės kiekį? 

  Jaučiamas akių sausėjimas ar kvėpavimo takų diskomfortas? Pastebite ant lubų pelėsio pėdsakus? O gal dirbate itin steriliuose vietose » Daugiau

Pirmieji batukai vaikui – būtinai  ortopediniai? Pirmieji batukai vaikui – būtinai ortopediniai? 

  Šių laikų mamos ieškodamos drabužių bei avalynės savo vaikams – skiria tam labai daug dėmesio. Suprantama, kad norima » Daugiau

Vabzdžių gaudyklės vasaros metu – nepamainomas kasdienybės pagalbininkas Vabzdžių gaudyklės vasaros metu – nepamainomas kasdienybės pagalbininkas 

  Daugeliui lietuvių vasara yra pats mylimiausias metų laikas. Kodėl? Visi mėgsta saulę ir malonią šilumą, daugelis myli maudynes, » Daugiau

Dantų gydymas su sedacija: už ar prieš? Dantų gydymas su sedacija: už ar prieš? 

  Šiuolaikinė odontologija vis sparčiau žengia į priekį, todėl tuomet, jei vien pagalvojus apie odontologines procedūras jus ima kaustyti » Daugiau

Blogas burnos kvapas: kas jį sukelia? Blogas burnos kvapas: kas jį sukelia? 

  Suprastėjęs burnos kvapas – tai problema, apie kurią kalbėti ne visada yra drąsu, tačiau visuomet svarbu nustatyti prastą » Daugiau

Ypatingiems medikams – ypatingas dėmesys Ypatingiems medikams – ypatingas dėmesys 

  Šilutės ligoninės medikai – ne tik gerbiami ir mylimi savo pacientų. Jiems suteikiami ir išskirtiniai apdovanojimai. Sveikatos apsaugos » Daugiau

Dantų gelis nuo jautrumo: kada reikėtų jį naudoti? Dantų gelis nuo jautrumo: kada reikėtų jį naudoti? 

  Jautrūs dantys kelia tikrai nemažą diskomfortą, tad visada svarbu ieškoti būdų, kurie šią problemą galėtų išspręsti pakankamai efektyviai. » Daugiau

Naujos kartos mikroskopai Naujos kartos mikroskopai 

  Ką pirmiausia reikėtų žinoti ar prisiminti apie mikroskopą – tai optinis prietaisas skirtas stipriai padidintam, plika akim neįžiūrimų » Daugiau

Skelbiama gripo epidemija Skelbiama gripo epidemija 

  Šilutės rajono savivaldybės administracija informuoja, jog nuo 2019 m. vasario 4 d.  įsakymu Nr. A1-113 Šilutės rajono savivaldybės teritorijoje » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2019 m. rugsėjo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgp    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30