Šrifto dydis:
2011-12-30

Švenčių pavojai: persivalgymas


Autorius: Justina Kapočiūnienė
Rubrikose: Patarimai  Žymos:

Nuotrauka Gintaro Radzevičiaus

 

Artėja paskutinė metų šventė – Naujųjų metų sutikimas. Visuomenės sveikatos specialistai pataria kaip Naujuosius sutikti išvengiant šventinių patiekalų pavojų. Sveikatos apsaugos ministerija Jums linki sveikų, smagių ir linksmų švenčių!

 

„Gausiai patiekalais nukrautas šventinis stalas gali tapti nemenu sveikatos išbandymu. Švenčių metu valgoma daug kaloringo maisto, o fizinis aktyvumas mažas, pasekmės būna nemalonios. Daugelis iš mūsų pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo,“ – teigia

J. Kapočiūnienė.

 

Persivalgymas – būsena, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Reikia išskirti daugiau fermentų, ir skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu tai kartojasi dažnai, galima net sau pakenkti, ypač jei žmonės linkę sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige ar dvylikapirštės žarnos opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis.

 

Norint mėgautis švente ir išvengti persivalgymo J. Kapočiūnienė pasidalina keliais nesudėtingai įgyvendinamais patarimais:

 

• prieš eidami į pobūvį pavalgykite namie;

• šventės dieną reikia maitintis įprastai. Mes darome klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdus prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;

• šventės metu siūloma ne valgyti, o ragauti, bendraukite su artimaisiais, eikite pasivaikščioti ir į lėkštę dėkite nedideles porcijas maisto;

• prieš pradėdami vaišintis, išgerkite stiklinę vandens;

• stenkitės kuo geriau sukramtyti maistą;

• valgydami neskubėkite – sotumo jausmas ateina palengva;

• pirmiausia ragaukite vaisių ir daržovių, kad nesukeltumėte rūgimo proceso skrandyje;

• stenkitės ,,nesluoksniuoti” maisto – sūru-saldu-sūru-saldu.

 

Virškinimas sutrinka ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės žmonės dar valgo šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.

 

Kad pakilios šventinės nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai specialistai pataria:

 

• neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;

• apsipirkdami nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;

• greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;

• žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų, marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;

• gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;

• nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.

• paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;

• nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite.

 

Linksmų švenčių!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Efektyvi priežiūra su minimaliomis pastangomis: OBD diagnostika ir jos nauda automobilio savininkams Efektyvi priežiūra su minimaliomis pastangomis: OBD diagnostika ir jos nauda automobilio savininkams 

  Prietaisų skydelyje staiga užsidegantis CheckEngine indikatorius gali būti nemaloni staigmena pačiu netinkamiausiu momentu. Tačiau yra būdas sumažinti nepatogumus » Daugiau

Telefonų ekranų keitimas: kada ir kaip atlikti Telefonų ekranų keitimas: kada ir kaip atlikti 

  Šiandieninis pasaulis sunkiai įsivaizduojamas be išmaniųjų telefonų, kurie ne tik leidžia mums bendrauti, bet ir atlieka daugybę kitų » Daugiau

Profesionalūs patarimai: kokias laptopo remonto paslaugas reikėtų ieškoti ir kaip pasirinkti geriausią Profesionalūs patarimai: kokias laptopo remonto paslaugas reikėtų ieškoti ir kaip pasirinkti geriausią 

  Nešiojami kompiuteriai tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi, tiek darbui, tiek pramogoms. Tačiau, kaip ir bet kuri kita technologija, » Daugiau

Vizitinės kortelės – verslo įvaizdžio kūrimo raktas Vizitinės kortelės – verslo įvaizdžio kūrimo raktas 

  Vizitinės kortelės yra nepakeičiamas įrankis kiekvienam verslininkui, siekiančiam kurti gerą įvaizdį. Šios smulkios, bet esminės priemonės turi nemažai » Daugiau

Sveika miego aplinka: Merino vilnos antklodės ir jų nauda kūnui Sveika miego aplinka: Merino vilnos antklodės ir jų nauda kūnui 

  Ieškote antklodės, kuri būtų minkšta, šilta ir tuo pat metu lengva? Atminkite, kad jos specifinės savybės priklauso nuo » Daugiau

Automobilių supirkimas: kaip išnaudoti šią paslaugą? Automobilių supirkimas: kaip išnaudoti šią paslaugą? 

  Jei prireikė parduoti savo automobilį, vienas iš populiarėjančių pasirinkimų šiandien yra automobilių supirkimo paslauga. Tai gali būti puikus » Daugiau

Kas yra SEO? Kas yra SEO? 

  Jei esate susidūrę su internetine rinkodara arba turite savo interneto svetainę, neabejotinai esate girdėję terminą „SEO“. Tai yra » Daugiau

Kodėl skauda kulną? Kodėl skauda kulną? 

  Nors kulnas yra tik labai nedidelė mūsų kūno dalis, verta akcentuoti, kad jam suskaudus, gyvenimo kokybė tikrai pasikeičia » Daugiau

Dantys: gali būti, kad to apie juos to dar nežinojote Dantys: gali būti, kad to apie juos to dar nežinojote 

  Dantis turime visi. Ko gero, puikiai žinome ir tai, dėl kokių priežasčių galime jų netekti: įvairios traumos, nepakankama » Daugiau

Svarbūs žingsniai pasiruošiant skardos lankstymui Svarbūs žingsniai pasiruošiant skardos lankstymui 

  Tinkamo skardos tipo pasirinkimas yra pirmasis svarbus žingsnis ruošiantis lakštinio metalo lenkimui. Naudojamo lakštinio metalo tipas priklauso nuo » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2024 m. balandžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Kov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Adida papildai sportui