Švenčių pavojai: persivalgymas
Autorius: Justina Kapočiūnienė
Rubrikose: Patarimai Žymos: Šventės
Artėja paskutinė metų šventė – Naujųjų metų sutikimas. Visuomenės sveikatos specialistai pataria kaip Naujuosius sutikti išvengiant šventinių patiekalų pavojų. Sveikatos apsaugos ministerija Jums linki sveikų, smagių ir linksmų švenčių!
„Gausiai patiekalais nukrautas šventinis stalas gali tapti nemenu sveikatos išbandymu. Švenčių metu valgoma daug kaloringo maisto, o fizinis aktyvumas mažas, pasekmės būna nemalonios. Daugelis iš mūsų pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo,“ – teigia
J. Kapočiūnienė.
Persivalgymas – būsena, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Reikia išskirti daugiau fermentų, ir skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu tai kartojasi dažnai, galima net sau pakenkti, ypač jei žmonės linkę sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige ar dvylikapirštės žarnos opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis.
Norint mėgautis švente ir išvengti persivalgymo J. Kapočiūnienė pasidalina keliais nesudėtingai įgyvendinamais patarimais:
• prieš eidami į pobūvį pavalgykite namie;
• šventės dieną reikia maitintis įprastai. Mes darome klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdus prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;
• šventės metu siūloma ne valgyti, o ragauti, bendraukite su artimaisiais, eikite pasivaikščioti ir į lėkštę dėkite nedideles porcijas maisto;
• prieš pradėdami vaišintis, išgerkite stiklinę vandens;
• stenkitės kuo geriau sukramtyti maistą;
• valgydami neskubėkite – sotumo jausmas ateina palengva;
• pirmiausia ragaukite vaisių ir daržovių, kad nesukeltumėte rūgimo proceso skrandyje;
• stenkitės ,,nesluoksniuoti” maisto – sūru-saldu-sūru-saldu.
Virškinimas sutrinka ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės žmonės dar valgo šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.
Kad pakilios šventinės nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai specialistai pataria:
• neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;
• apsipirkdami nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;
• greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;
• žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų, marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;
• gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;
• nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.
• paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;
• nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite.
Linksmų švenčių!

Kovo-1-ąją minima Tarptautinė civilinės saugos diena. Jos metu atkreipiamas visuomenės dėmesys į pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svarbą. Vilniaus priešgaisrinė gelbėjimo » Daugiau

Tai, kokia klimatas vyraus organizacijoje, priklausys ir nuo vadovų, ir nuo darbuotojų. Tačiau pats geriausias scenarijus yra tas, » Daugiau

Plaukų šampūnas ra viena iš tų priemonių, kuri naudojama, jeigu ne kasdien, tai bent jau kelis kartus per » Daugiau

Kiekvienas iš mūsų turime daug įvairių svajonių ir, priklausomai nuo mūsų amžiaus, įsitikinimų, pomėgių bei kitų aplinkybių, jos » Daugiau

Kompiuteriniai žaidimai yra vis populiarėjanti pramoga visame pasaulyje. Jeigu prieš dešimtmetį tai tebuvo nišinis, labai uždaros grupės žmonių » Daugiau

Jei mūsų senoliai, gyvenantys kaimuose, šunims skirdavo tik garbingą vietą prie būdos bei šiuos laikydavo namų sargais, tai » Daugiau

Kad sveikata yra svarbiausia, ką turime, su tuo sutiks kiekvienas iš mūsų. Juk jei nebūsime sveiki, tai mūsų » Daugiau

Kad medinis lėlių namas yra vienas iš tų pirkinių, kuris gali tarnauti ypač ilgai, netgi ilgiau nei jis » Daugiau

Jei esate netekę tam tikro sakčiaus dantų, tačiau dėl įvairių priežasčių vis dar atidėliojate jų atkūrimą, turėtumėte suprasti, » Daugiau

Kiekviena, net ir naujai susikūrusi šeima laikosi mažų tradicijų. Vienų šventės neapsieina be nenutrūkstamų diskusijų, o kiti mėgaujasi » Daugiau
Parašykite komentarą