Šrifto dydis:
2011-12-30

Švenčių pavojai: persivalgymas


Autorius: Justina Kapočiūnienė
Rubrikose: Patarimai  Žymos:

Nuotrauka Gintaro Radzevičiaus

 

Artėja paskutinė metų šventė – Naujųjų metų sutikimas. Visuomenės sveikatos specialistai pataria kaip Naujuosius sutikti išvengiant šventinių patiekalų pavojų. Sveikatos apsaugos ministerija Jums linki sveikų, smagių ir linksmų švenčių!

 

„Gausiai patiekalais nukrautas šventinis stalas gali tapti nemenu sveikatos išbandymu. Švenčių metu valgoma daug kaloringo maisto, o fizinis aktyvumas mažas, pasekmės būna nemalonios. Daugelis iš mūsų pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo,“ – teigia

J. Kapočiūnienė.

 

Persivalgymas – būsena, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Reikia išskirti daugiau fermentų, ir skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu tai kartojasi dažnai, galima net sau pakenkti, ypač jei žmonės linkę sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige ar dvylikapirštės žarnos opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis.

 

Norint mėgautis švente ir išvengti persivalgymo J. Kapočiūnienė pasidalina keliais nesudėtingai įgyvendinamais patarimais:

 

• prieš eidami į pobūvį pavalgykite namie;

• šventės dieną reikia maitintis įprastai. Mes darome klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdus prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;

• šventės metu siūloma ne valgyti, o ragauti, bendraukite su artimaisiais, eikite pasivaikščioti ir į lėkštę dėkite nedideles porcijas maisto;

• prieš pradėdami vaišintis, išgerkite stiklinę vandens;

• stenkitės kuo geriau sukramtyti maistą;

• valgydami neskubėkite – sotumo jausmas ateina palengva;

• pirmiausia ragaukite vaisių ir daržovių, kad nesukeltumėte rūgimo proceso skrandyje;

• stenkitės ,,nesluoksniuoti” maisto – sūru-saldu-sūru-saldu.

 

Virškinimas sutrinka ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės žmonės dar valgo šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.

 

Kad pakilios šventinės nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai specialistai pataria:

 

• neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;

• apsipirkdami nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;

• greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;

• žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų, marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;

• gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;

• nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.

• paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;

• nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite.

 

Linksmų švenčių!

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Diesel laikrodžiai užtikrina komfortą ir funkcionalumą Diesel laikrodžiai užtikrina komfortą ir funkcionalumą 

  Diesel – tai prekinis ženklas, kuris buvo sukurtas 1978 metais. Nors šio prekinio ženklo gyvavimo pradžioje buvo siūlomi » Daugiau

Nekilnojamo turto dilema: pirkti ar nuomotis Nekilnojamo turto dilema: pirkti ar nuomotis 

  Šiandien vis labiau aktualus klausimas susijęs su būsto nuoma ir pirkimu. Vakarų šalyse dėl gyvenimo būdo, vis labiau » Daugiau

Kodėl ketaus suoliukai yra vienas geriausių pasirinkimų? Kodėl ketaus suoliukai yra vienas geriausių pasirinkimų? 

  Visų pirma kas yra ketus? Tai geležies, anglies ir silicio lydinys skirtas mažajai architektūrai, tokiai kaip miesto suoliukai, » Daugiau

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Elektra – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis Elektra – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis 

  Pasaulyje viskas modernėja, atsiranda įvairios naujovės, auga paslaugų bei prekių pasiūla. Viskas tobulinama taip, kad žmogaus gyvenimas būtų » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Ką svarbu žinoti apie klinkerines plyteles bei trinkeles? Ką svarbu žinoti apie klinkerines plyteles bei trinkeles? 

  Jau ne vienerius metus, klinkerinės plytelės yra viena populiariausių fasado apdailos medžiagų. Nuo seniai klinkeris buvo vertinamas kaip » Daugiau

Kiek laiko dygsta pomidorų sėklos Kiek laiko dygsta pomidorų sėklos 

  Pomidorų, kaip ir kitų daržovių, sėklų dygimo trukmė priklauso nuo temperatūros, drėgmės bei žemės (substrato) kokybės ir kitų » Daugiau

Stabilizuotos gėlės: kaip jas prižiūrėti? Stabilizuotos gėlės: kaip jas prižiūrėti? (1)

  Stabilizuotos gėlės arba kitaip miegančios gėlės yra tikra sensacija visame pasaulyje. Po truputį ši naujiena užkariauja daugelio žmonių » Daugiau

Ką turite žinoti, prieš apšiltinant medinį namą? Ką turite žinoti, prieš apšiltinant medinį namą? 

  Šiltinti medinį pastatą yra visai kas kitą, negu šiltinti paprastas patalpas. Nors skirtumas yra gan didelis, o pats » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2019 m. spalio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgs    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031