Šrifto dydis:
2016-04-13

Pilvo skausmas, pūtimas, galvos skausmas ar atminties sutrikimas gali signalizuoti laktozės netoleravimą



Rubrikose: Sveikata

 

Karvė

Nuotrauka Gintaro Radzevičiaus

 

Pučia pilvą, skauda galvą, viduriuojate, o gal veidą ėmė berti spuogeliais ar sutriko atmintis? Jeigu šiuos simptomus pastebite pavartoję pieno produktų, labai gali būti, kad jūsų organizmas neskaido laktozės (pieno cukraus) – su šia problema susiduria daugiau nei 30 proc. lietuvių. Pasak Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, šalyse, kur tradiciškai daugiau vartojama pieno produktų, t.y. Šiaurės Europoje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, yra daugiau laktozę toleruojančių žmonių nei kitose šalyse, ypač Azijos šalyse ar Afrikoje. Laktozę toleruojantys žmonės turi geną, lemiantį, kad jų organizmas gamina pakankamai fermento laktazės, kuri suskaldo pieno cukrų.

 

„Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančioangliavandenio ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnynejau turi laktozę skaidančios laktazės – jos kiekis ima mažėti su amžiumi“, – sako doc. Dr. V. Urbonas. Pasak jo, kartais pasitaiko, kad vaikas,anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.)ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija arKrono liga.Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai kurį laiką netoleruoja laktozės.

 

Įprastai plonojoje žarnoje gaminasi fermentas, vadinamas laktaze, skaidantis laktozę į gliukozęir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenkaneskaidyta laktozė, kurią pradeda skaldyti žarnyno bakterijos – taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius pojūčius. Hipolaktazija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje ir Azijoje – šiuose žemynuose šis sutrikimas diagnozuojamas iki 61–100 proc. atvejų. Europoje laktozės netoleravimo paplitimas mažesnis: nuo 2 proc. Skandinavijoje iki 70 proc. kai kuriuose Italijos regionuose, suaugusiems Lietuvos gyventojams hipolaktazija nustatyta 31–36 proc. atvejų. Vaikams, kaip ir suaugusiesiems, jos paplitimas priklauso nuo amžiaus: 7 m. amžiuje – 9 proc., 10 m. – 20 proc., o 12–14 m. grupėje paplitimas panašus į suaugusiųjų.

 

Kad būtų galima nustatyti hipolaktazijos diagnozę, atliekami specialūs kraujo, iškvepiamo oro tyrimai, kartais plonosios žarnos biopsija ir labai retai genetiniai tyrimai, tačiau dažnai šį sutrikimą galima įtarti tiesiog paklausus žmogaus, kaip jis toleruoja išgertą pienąar jo produktus (grietinėlę, varškę, grietinę, ledus ir kt.) ir kaip jaučiasi, kai pieno produktųnevartoja.Labai svarbu žinoti, kad simptomų atsiradimui turi reikšmės suvalgyto pieno produkto kiekis – kuo daugiau, tuo stipresni nusiskundimai.

 

Laktozės netoleravimągalima įtarti, jei, suvalgius pieno produktų ar netgi valgant ne pieno produktus (juose gali būti įdėta laktozė kaip priedas) be aiškios priežasties atsiranda šie simptomai*:

 

• Pilvo pūtimas, gurgėjimas, skausmas – pasireiškia iki 100 proc. laktozės netoleruojančių žmonių.

• Dujų kaupimasis – pasireiškia iki 100 proc.

• Viduriavimas – 70 proc.

• Pykinimas be aiškios priežasties – 78 proc.

• Vėmimas – 78 proc.

• Koncentracijos, trumpalaikės atminties sutrikimas – 82 proc.

• Raumenų ir sąnarių skausmas – 71 proc.

• Galvos skausmas – 86 proc.

• Nuovargis be priežasties – 63 proc.

• Alerginiai bėrimai – 40 proc.

• Burnos opos – 30 proc.

• Širdies ritmo sutrikimas – 24 proc.

• Padažnėjęs šlapinimasis – mažiau nei 20 proc.

 

„Dažnai pastebėję irnustatę laktozės netoleravimo simptomus, žmonės ima elgtis drastiškai ir visai atsisako pieno produktų arba juos pakeičia augaliniais atitikmenimis, tačiau toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių biologinių baltymų nevartojimas gali atsiliepti sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, gali vartoti jų mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių. Pasikonsultavus su gydytoju ar vaistininku, vaistinėse galima įsigyti fermento laktazės turinčius preparatus. Jų sudėtyje esantys laktazės fermentai skaido pieno produktuose esančią laktozę“, – sako gastroenterologas doc. V. Urbonas.

 

*Jungtinėje Karalystėje atlikus tyrimą su 133 suaugusiais ir paskelbus duomenis medicinos žurnale „Postgrad Med”

J 2005;81:167-173.

 

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kodėl verta pirkti vaistus internetu? Kodėl verta pirkti vaistus internetu? 

  Nors vis labiau populiarėja internetinė prekyba, kai kuriuos produktus dauguma verčiau perka fizinėse parduotuvėse. Šis sprendimas gali būti » Daugiau

Plastinė chirurgija – darosi vis natūralesnė Plastinė chirurgija – darosi vis natūralesnė 

  Nors šiuo metu plastinės chirurgijos galimybės yra labai plačios ir kiekviena bei kiekvienas, kuris nori patobulinti savo kūno » Daugiau

5 dažniausiai užduodami klausimai apie dantų tiesinimą kapomis 5 dažniausiai užduodami klausimai apie dantų tiesinimą kapomis 

  Dantų tiesinimas kapomis – viena moderniausių ir nepastebimiausių ortodontinio gydymo formų. Tačiau, kaip ir kiekviena inovatyvi procedūra – » Daugiau

Gerasis ir blogasis cholesterolis – kuo jie skiriasi? Gerasis ir blogasis cholesterolis – kuo jie skiriasi? 

  Cholesterolis yra organizmui būtina medžiaga, tačiau dažnai apie jį kalbama tik neigiamame kontekste. Daugelis žmonių žino, kad „aukštas » Daugiau

Vaikų elgesio sunkumai: kaip juos valdyti ir padėti vaikui Vaikų elgesio sunkumai: kaip juos valdyti ir padėti vaikui 

  Vaikų elgesio sunkumai yra natūrali vaikystės dalis, tačiau jie gali tapti iššūkiu tiek tėvams, tiek mokytojams. Netinkamas elgesys, » Daugiau

Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? 

  Periodontitas – rimta dantenų ir aplinkinius dantis palaikančių audinių liga, kuri dažniausiai atsiranda dėl ilgalaikio dantenų uždegimo (gingivito), » Daugiau

Masažas nėštumo metu: kaip jis gali padėti būsimoms mamytėms? Masažas nėštumo metu: kaip jis gali padėti būsimoms mamytėms? 

  Nėštumas yra ypatingas laikotarpis, kupinas džiaugsmo, tačiau kartu ir fizinių iššūkių. Būsimos mamos dažnai susiduria su diskomfortu, nuovargiu » Daugiau

Baro kamera: kaip ji veikia ir kokia nauda sveikatai? Baro kamera: kaip ji veikia ir kokia nauda sveikatai? 

  Mokslas patvirtina: sveikata – laimės raktas. Daugybė mokslinių tyrimų įrodo, kad tarp fizinės ir emocinės sveikatos egzistuoja stiprus » Daugiau

Disleksija vaikams – kaip paruošti vaiką ir šeimą mokyklai? Disleksija vaikams – kaip paruošti vaiką ir šeimą mokyklai? 

      Disleksija – tai skaitymo sutrikimas, kuris dažnai sukelia sunkumų vaikams, pradedant mokytis mokykloje. Šis sutrikimas gali » Daugiau

Kada laikas kreiptis į psichiatrijos specialistą? Kada laikas kreiptis į psichiatrijos specialistą? 

  Sprendimas kreiptis į psichiatrijos specialistą yra svarbus žingsnis rūpinantis savo psichine sveikata. Nors kiekvieno žmogaus situacija yra unikali, » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2025 m. gegužės mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Bal    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031