Šrifto dydis:
2016-05-18

Netoleruojantys laktozės turėtų vengti net kramtomos gumos



Rubrikose: Sveikata

 

Laktozės netoleravimo sąvoka – jau ne naujiena, nes Lietuvoje daugiau nei 30 proc. gyventojų trūksta šį pieno cukrų skaidančio fermento. Suvartojus gaminių, kuriuose yra pieno ar jo produktų, nuo šios problemos kenčiantiems žmonėms gali pasireikšti nemalonūs simptomai: viduriavimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, galvos skausmas. Pasak mitybos terapeuto Gedimino Čižausko, būtina atidžiai stebėti savo mitybą ir imtis visų įmanomų priemonių apsaugoti organizmą, tačiau kartais laktozė gali „slėptis“ iš pirmo žvilgsnio nekenksminguose gaminiuose, ir visi netoleravimo požymiai pasireikš net vengiant pieno produktų.

 

„Dauguma, vos tik įtarę, kad netoleruoja pieno produktų, elgiasi drastiškai ir visai jų atsisako arba pieno gaminius pakeičia augaliniais atitikmenimis. Toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių baltymų nevartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys,retkarčiais gali pasimėgauti raugintų pieno produktų gaminiais, nes juose laktozės yra mažiau – rūgimo metu dalis pieno cukraus suskaidoma. Jeigu nėra alergijos pienui, kitus jo gaminius galima vartoti mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių“, – sako mitybos terapeutas G. Čižauskas.

 

Pasak jo, nors dažnai painiojama su laktozės netoleravimu, alergija pienui yra rimtesnė organizmo reakcija ir pasireiškia naujagimystėje, kai visi simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus. Laktozės netoleravimas dažniausiai išsivysto vyresniame amžiuje ir jokie imuniniai mechanizmai jame nedalyvauja. Tiek vienu, tiek kitu atveju būtina stebėti savo mitybą ir vartojamus produktus.

 

„Tiesa, dabar reguliuoti racioną darosi vis sudėtingiau, nes, norint pagerinti skonines maisto savybes, į daugumą gaminių dedami pieno milteliai – taip laktozė „pasislepia“ ir gali būti aptinkama netikėčiausiuose produktuose, kartais net ne maisto. Pavyzdžiui, be visiems suprantamų pieno produktų panaudojimo kepiniuose ir šokolado gaminiuose, laktozės galima rasti pastilėse nuo blogo burnos kvapo, tuno konservuose, kramtomoje gumoje, vištienos sultiniuose ar bulvių traškučiuose, laktozė naudojama netgi medikamentų gamyboje. Taigi, kartais net apribojus pieno produktų vartojimą, nemalonūs laktozės netoleravimo simptomai vistiek gali pasireikšti, tačiau nuo tokių siurprizų apsisaugoti gali padėti specialūs laktazės fermentai, kurių galima įsigyti vaistinėse“, – sako mitybos terapeutas G. Čižauskas.

 

Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančio angliavandenio ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnynejau turi laktozę skaidančios laktazės, o jos kiekis ima mažėti su amžiumi. Kartais pasitaiko, kad vaikas,anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.)ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija arKrono liga.Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai taip pat kurį laiką netoleruoja laktozės.

 

Pasak mitybos specialisto, ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, tad aklai vengti visko iš eilės tikrai nereikėtų. Daugiausia laktozės 100 g yra šiuose produktuose:

 

• Išrūgose – 39–75 proc.

• Pieno milteliuose – 36–52 proc.

• Grietinėlėje kavai – 35–55 proc.

• Kondensuotame piene –10–16 proc.

• Karvės, ožkos, avies piene – 4–5 proc.

• Grietinėje – 4 proc.

• Jogurte ir kefyre – 4 proc.

• Varškėje – 3,5 proc.

• Leduose – 3–8 proc.

• Svieste – 0,5–1 proc.

• Sūriuose – 1–3 proc.

 

 

*Jungtinėje Karalystėje atlikus tyrimą su 133 suaugusiais ir paskelbus duomenis medicinos žurnale „Postgrad Med”

J 2005;81:167-173.

 

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Neuroedukacinių metodų taikymas kasdieniniame gyvenime Neuroedukacinių metodų taikymas kasdieniniame gyvenime 

  Rugsėjo 12 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale kartu su neįgaliųjų draugijos Vainuto skyriumi surengti užsiėmimai, » Daugiau

Kodėl rekomenduojama matuoti patalpų drėgmės kiekį? Kodėl rekomenduojama matuoti patalpų drėgmės kiekį? 

  Jaučiamas akių sausėjimas ar kvėpavimo takų diskomfortas? Pastebite ant lubų pelėsio pėdsakus? O gal dirbate itin steriliuose vietose » Daugiau

Pirmieji batukai vaikui – būtinai  ortopediniai? Pirmieji batukai vaikui – būtinai ortopediniai? 

  Šių laikų mamos ieškodamos drabužių bei avalynės savo vaikams – skiria tam labai daug dėmesio. Suprantama, kad norima » Daugiau

Vabzdžių gaudyklės vasaros metu – nepamainomas kasdienybės pagalbininkas Vabzdžių gaudyklės vasaros metu – nepamainomas kasdienybės pagalbininkas 

  Daugeliui lietuvių vasara yra pats mylimiausias metų laikas. Kodėl? Visi mėgsta saulę ir malonią šilumą, daugelis myli maudynes, » Daugiau

Dantų gydymas su sedacija: už ar prieš? Dantų gydymas su sedacija: už ar prieš? 

  Šiuolaikinė odontologija vis sparčiau žengia į priekį, todėl tuomet, jei vien pagalvojus apie odontologines procedūras jus ima kaustyti » Daugiau

Blogas burnos kvapas: kas jį sukelia? Blogas burnos kvapas: kas jį sukelia? 

  Suprastėjęs burnos kvapas – tai problema, apie kurią kalbėti ne visada yra drąsu, tačiau visuomet svarbu nustatyti prastą » Daugiau

Ypatingiems medikams – ypatingas dėmesys Ypatingiems medikams – ypatingas dėmesys 

  Šilutės ligoninės medikai – ne tik gerbiami ir mylimi savo pacientų. Jiems suteikiami ir išskirtiniai apdovanojimai. Sveikatos apsaugos » Daugiau

Dantų gelis nuo jautrumo: kada reikėtų jį naudoti? Dantų gelis nuo jautrumo: kada reikėtų jį naudoti? 

  Jautrūs dantys kelia tikrai nemažą diskomfortą, tad visada svarbu ieškoti būdų, kurie šią problemą galėtų išspręsti pakankamai efektyviai. » Daugiau

Naujos kartos mikroskopai Naujos kartos mikroskopai 

  Ką pirmiausia reikėtų žinoti ar prisiminti apie mikroskopą – tai optinis prietaisas skirtas stipriai padidintam, plika akim neįžiūrimų » Daugiau

Skelbiama gripo epidemija Skelbiama gripo epidemija 

  Šilutės rajono savivaldybės administracija informuoja, jog nuo 2019 m. vasario 4 d.  įsakymu Nr. A1-113 Šilutės rajono savivaldybės teritorijoje » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2019 m. rugsėjo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgp    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30