Šrifto dydis:
2015-11-23

Žuvienė – publikos numylėtinė



Rubrikose: Gurmano kampelis

 

Nuotraukos Gintaro Radzevičiaus

 

Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d. triumfavo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio mėnesio viduryje bus pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais projektais.

 

Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po vieną įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė gastronomija.

 

Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija.

 

Šilutės rajono savivaldybės projektas ,,Pamario žuvėjų giliukiai“ kartu su Klaipėdos rajono projektu ,,Žuvies kelias“ iš 10 geriausiųjų užėmė 5-6 vietą.

 

Šilutiškiai pabrėžia, jog Pamaryje verdamos žuvienės virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų. Žuvienės virimas turėjo griežtas gaminimo taisykles tokias, kaip – žuvienė privalo būti gaminama tik iš šviežios žuvies, sultinys turi būti skaidrus, žuvienės niekada negalima gaminti iš tokių žuvų, kaip kuoja, karšis, gružlys, aukšlė ir kt. Buvo tikima, kad nesilaikant taisyklių nesiseks žvejyba arba pradės mažėti žuvies mariose ar jūroje. Kavinės virėjai virdami žuvienę laikosi tų pačių gamybos taisyklių, kaip ir krašto senieji žvejai. Svarbiausia, kad žuvienė būtų unikali, tiek virimo, tiek skonio prasme.

 

Taip pat projekto paraiškoje buvo pristatytas Žuvienės virimo čempionatas, į kurį suvažiuoja ne tik geriausi žuvienės virimo meistrai iš visos Lietuvos, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių.

 

Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė „Facebook“ paskyroje „Like‘able Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“ („Pamario žvejų laimikiai“), kuris surinko 1176 žmonių balsus.

 

Didžiausią ačiū tariame Birutei Servienei, Vaidai Galinskienei, Indrei Skablauskaitei ir visiems Šilutės rajono savivaldybės paslaugas ir pramogas teikiančioms įmonėms, privatiems asmenims bei visiems, kurie prisidėjo prie šių, mums ir visam Pamario kraštui begalo svarbių, laimėjimų.

 

Šilutės turizmo informacijos centras

 

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kaip laikyti produktus šaldytuve? Kaip laikyti produktus šaldytuve? 

  Kai kalbama apie šaldytuvą, svarbiausia yra jo organizavimas. Tinkamas sandėliavimas ne tik užtikrina, kad maistas išliktų šviežias ir » Daugiau

Ko dar nežinojote apie jūros gėrybes? Ko dar nežinojote apie jūros gėrybes? 

    Jūros gėrybės – tai įvairūs jūros gyvūnai: vėžiagyviai ir moliuskai. Tradiciškai gėrybės iš jūros yra populiarus ir » Daugiau

Lietuvoje švenčiamas Alutinis: 10 faktų apie alų, kurių galbūt nežinojote Lietuvoje švenčiamas Alutinis: 10 faktų apie alų, kurių galbūt nežinojote 

  Nors šiais laikais rugsėjis – itin aktyvus metas ne tik ūkininkams, bet ir kone visiems dirbantiesiems, viena šio » Daugiau

Salotų auginimo ypatumai Salotų auginimo ypatumai 

  Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų (1)

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2024 m. kovo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Vas    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Adida papildai sportui