Šilutėje užregistruotas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis
Rubrikose: Sveikata Žymos: Ligos
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad Šilutėje pradėtas tyrimas dėl ūmios žarnyno infekcijos – salmoneliozės protrūkio. Pirminiais duomenimis, blogai pasijuto 4 praėjusį savaitgalį viename pobūvyje dalyvavę asmenys, 2 iš jų paguldyti į ligoninę, dar 2 nukentėję asmenys gydosi namuose.
Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, gavusi pranešimą apie susirgusius asmenis, nedelsiant patikrino svetainę „Rūta“ (Tilžės g.23, Šilutė), kurioje vyko pobūvis. Patikrinimo metu grubių personalo ir patalpų higienos pažeidimų nenustatyta, tačiau maisto tvarkymo patalpoje, kur pjaustomas ir serviruojamas pagamintas ir atvežtas maistas, trūko rankų ir paviršių dezinfekavimui skirtų medžiagų, nebuvo kontroliuojama šaldytuvų temperatūra. Taip pat nustatyta, kad patiekalai pobūviui buvo gaminami tiems patiems savininkams priklausančioje kavinėje „Klumpė“ (Gluosnių g. 13C, Šilutė), kurios patikrinimo metu inspektoriai taip pat neturėjo priekaištų personalo, patalpų higienai, savikontrolės sistemai. Patikrinimo metu tyrimams buvo atrinkti vandens, plovinių, bei patiekalų mėginiai.
„Įvertinus pobūvį aptarnavusių viešojo maitinimo įmonių patikrinimų duomenis, galima įtarti, kad ūmi žarnyno infekcija kilo dėl pačių pobūvio dalyvių atsineštų produktų – kreminių tortų ir karšto rūkymo žuvies,“ – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.
Pasak specialistės, kiekvienais metais šalyje yra užregistruojama po kelis ūmių žarnyno infekcijų protrūkius, kilusius ne dėl maisto tvarkymo įmonių, o dėl pačių vartotojų kaltės. Specialistė pataria ypač atsargiai vartoti tokius greitai gendančius produktus, kaip kreminiai tortai ar pyragaičiai, mažai termiškai apdoroti žuvies, paukštienos gaminiai ir pan. „Greitai gendantys maisto produktai ypač jautrūs transportavimo ir laikymo sąlygoms. Todėl, jei vartotojai nežino ar galės užtikrinti, kad prieš patekdami ant vaišių stalo, tokie produktai bus tinkamai atvežti ir saugomi, tuomet geriau pasirinkti kitokius, ne tokius jautrius aplinkos ir saugojimo temperatūrai, ne taip greitai gendančius gaminius ir produktus,“ – pabrėžė specialistė.
Mokslas patvirtina: sveikata – laimės raktas. Daugybė mokslinių tyrimų įrodo, kad tarp fizinės ir emocinės sveikatos egzistuoja stiprus » Daugiau
Disleksija – tai skaitymo sutrikimas, kuris dažnai sukelia sunkumų vaikams, pradedant mokytis mokykloje. Šis sutrikimas gali » Daugiau
Sprendimas kreiptis į psichiatrijos specialistą yra svarbus žingsnis rūpinantis savo psichine sveikata. Nors kiekvieno žmogaus situacija yra unikali, » Daugiau
Ar žinojote, kad jūsų šypsena gali būti ne tik graži, bet ir sveika visą gyvenimą? Rūpinimasis dantimis apie » Daugiau
Raukšlės – tai natūralus senėjimo požymis, su kuriuo susiduriame visi, tačiau tai nereiškia, kad negalime jų sustabdyti ir » Daugiau
Stori, žvilgantys ir tvirti plaukai yra tai, ko nori visos moterys. Bet deja, ne kiekviena iš prigimties buvo » Daugiau
Reiki pavadinimas susideda iš dviejų dalių „rei“ ir „ki“. Rei reiškia universalią energiją, kuri pagyvina viską aplinkui, arba, » Daugiau
Medicinos darbuotojų dienos išvakarėse, balandžio 26-ąją, Šilutės rajono savivaldybės vadovai apsilankė Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centre bei Šilutės » Daugiau
Traumas galime patirti dėl įvairių priežasčių. Taip pat nesunku pastebėti, kad traumos gali būti labai įvairios. Tačiau bet » Daugiau
Balandžio 2 d. Šilutėje apsilankė LR sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Savivaldybės vadovų ir ministro susitikimo metu kalbėta » Daugiau
Parašykite komentarą