Paskaitoje senjorai išgirdo daug naudingos informacijos apie sveikatinančius maisto produktus
Autorius: Žaneta Jokužytė, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Rubrikose: Švietimas
Lapkričio 12 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko Trečiojo amžiaus universiteto tęstinė paskaita „Sveikatinantys maisto produktai kasdieniniame racione: maisto produktai sveikatai, energijai ir jaunystei išsaugoti“, kurią vedė Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorė Vijolė Bradauskienė.
Paskaitoje buvo kalbama apie maisto produktuose slypinčius jaunystės ir sveikatos priešus bei draugus. Lektorė pasidalino teorinėmis ir praktinėmis įžvalgomis bei patarimais, kaip išsirinkti tinkamiausius sveikatai produktus ir juos derinti.
V. Bradauskienė kalbėjo, kad didelę dalį raciono turėtų sudaryti grūdiniai produktai. Visagrūdžiai gaminiai turi daugiau sveikatai naudingų maisto medžiagų, negu gaminiai iš baltų miltų. Norintiems numesti šiek tiek svorio ji patarė rinktis daržoves, o ne vaisius, nes juose yra gana daug cukraus. Rekomenduojama valgyti obuolius, kurių sėklose yra vitamino B17, saugančio nuo vėžinių susirgimų, bei pektinų, iš organizmo valančių toksinus. Graikiniai riešutai labai pagerina smegenų veiklą. Lektorė teigė, kad sveikatai ypač naudingi yra kiaušiniai, kurių po vieną galima valgyti kiekvieną dieną. Kiaušinio baltymą žmogaus organizmas geriausiai įsisavina.
Susirinkusieji sužinojo, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į maisto šviežumą, nes ką tik pagamintas patiekalas turi daugiausiai naudingų maisto medžiagų. V. Bradauskienė kalbėjo, kad reikėtų rinktis kuo natūralesnius, t. y. nevalytus, maisto produktus (pvz., nevalyta druska, rudasis cukrus ir kt.). Žiemą būtina apriboti pieno vartojimą, nes jis organizme skatina gleivių kaupimąsi. Sveikatai labai naudingos yra pavasarį žaliuojančios garšvos, kiaulpienės, dilgėlės. Nereikėtų pamiršti šaltalankio, turinčio daugybę antioksidantų ir riebalų rūgšties omega-7. Cholesterolį padeda mažinti linų sėmenys, česnakas. Lektorė minėjo, kad reikėtų vengti perdirbtų maisto produktų (pvz., dešrų, rūkytų mėsos gaminių, margarino ir kt.).
Įdomu buvo išgirsti apie pasaulyje šiuo metu populiarėjantį fermentuotą arbatos gėrimą kombučą, gaminamą iš arbatos grybo. Kombuča kilo iš Kinijos, bet ilgą laiką buvo pamiršta. XX a. paskutinį dešimtmetį pradėjo populiarėti Kalifornijoje, JAV ir sulaukė dėmesio Japonijoje, Rusijoje. Arbatos grybo užpilai laikomi vaistais ir profilaktinėmis priemonėmis nuo ligų, turi vitaminų B ir D. Lektorė pastebėjo, kad Tibeto gyventojai vartoja daug raugintų produktų, todėl tarp jų yra daug ilgaamžių.
Išgirdę daug naudingos informacijos apie sveikatinančius maisto produktus paskaitos dalyviai neskubėjo skirstytis. Jie lektorei V. Bradauskienei pateikė daugybę klausimų minėta tema.
Paskaita surengta vykdant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Bibliotekos sociumas“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos.
- Nuotraukos Sandros Jablonskienės

Šių metų lapkričio 4-5 dienomis Šilutės Pamario progimnazijos mokytojos Iveta Ambrulaitienė ir Asta Grigalienė lankėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose » Daugiau

Spalio 12 d. Šilutės laisvalaikio ir sporto namuose, vyko pirmosios plaukimo pamokos antrų ir trečių klasių mokiniams. Baseine » Daugiau

Spalio 5 d. Šilutės kultūros ir pramogų centre vyko iškilminga Mokytojų dienai skirta šventė bei pedagogų apdovanojimų » Daugiau

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus freskų salėje šiandien buvo pagerbti geriausių valstybinių brandos egzaminų rezultatų pasiekę mokiniai, jų mokytojai, » Daugiau

Ar per didelis kūrybiškumas gali pakenkti įstaigos komunikacijai? Gal komunikuojant vertėta įsprausti save į tam tikrus rėmus? Kokia » Daugiau

Gegužės 23 d. Šilutės rajono savivaldybės didžiojoje posėdžių salėje apsilankė mokiniai bei mokytojai iš Šilutės pirmosios gimnazijos ir » Daugiau

Gegužės 17 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko tarpmokyklinis stalo žaidimo „Keliauk ir pažink Šilutę“ turnyras, skirtas » Daugiau

Paskelbti 2023 m. Lietuvos gimnazijų reitingų rezultatai Pamario kraštui atnešė puikių žinių – Šilutės r. Vainuto gimnazija užėmė » Daugiau

2023 m. balandžio 17 – gegužės 7 dienomis visoje Europoje organizuojama informacinė iniciatyva „Skaitmeninės savaitės“. Atsižvelgiant į tai, » Daugiau

Skaitmenizacija, automatizacija, robotizacija, inovatyvi energetika – ateities kūrimo elementai. Jie būtini, kad Šilutės privatus ir viešasis sektoriai būtų » Daugiau
Parašykite komentarą