Šrifto dydis:
2022-01-18

Matcha – tai ne tik naujausia gėrimų mada ar kavos pakaitalas



Rubrikose: Patarimai

skin_glow-banner

 

Matcha – tai ne tik naujausia gėrimų mada ar kavos pakaitalas. Šimtmečius tai buvo tradicinių japonų arbatos ceremonijų pagrindas, tačiau visai neseniai dėl ryškiai žalios spalvos bei savo naudos sveikatai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Jei dar nesate susipažinę su šia arbata – tai japoniškos žaliosios arbatos milteliai, gaminamisurinktų, sudžiovintų ir sumaltų kininio arbatmedžio (Camellia Sinensis) lapelių. Arbata yra šiek tiek kartaus augalinio skonio ir ryškios žalios spalvos, kurią lemia didelis chlorofilo kiekis lapuose.

Kaip ir žalioji arbata, matcha gaunama iš Camellia sinensis augalo, tad priklauso žaliosios arbatos šeimai. Kadangi ji yra auginama kitaip negu įprasta žalioji arbata, ji pasižymi unikaliu maistinių medžiagų profiliu. Ją auginant, arbatos augalai yra uždengiami tam, kad išvengtų tiesioginių saulės spindulių. Tokiu būdu yra skatinama chlorofilo gamyba, padidinamas ir aminorūgščių kiekis, o augalui suteikiamas tamsesnis žalias atspalvis.

Matcha turi daug katechinų – arbatoje esančių augalų junginių, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai. Jie padeda stabilizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus – junginius, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas. Skirtingai nuo tradicinės žaliosios arbatos, kurios lapeliai mirkomi vandenyje, o vėliau yra išmetami, matcha yra milteliai, pagaminti iš sumaltų arbatos lapelių. Taigi gamindami šią arbatą, miltelius suberiame į karštą vandenį arba pieną. Rezultatas – suvartojame visą arbatos lapelį ir kartu gauname didesnę lapų maistingųjų medžiagų koncentraciją. Taip gauname didesnį kofeino, antioksidantų ir katechinų kiekį nei geriant žaliąją arbatą, tiesiog mirkant lapelius vandenyje. Taip pat, mokslininkų skaičiavimais, matcha arbatoje tam tikrų katechinų yra net 137 kartus daugiau nei kitose žaliosios arbatos rūšyse, o jos lapelyje esantys antioksidantai gali mažinti kraujospūdį, širdies ligų riziką ir net skatinti medžiagų apykaitą.

Matcha milteliai yra antioksidantų, vitaminų, riboflavino, folio rūgšties, kalio, geležies šaltinis. Juose esantys mikroelementai padeda organizmą apsaugoti nuo oksidacinio streso, skatina protinę veiklą. Vitaminas B2 mažina nuovargio požymius ir energijos stoką, o vitaminas C skatina kolageno gamybą ir prisideda prie skaisčios odos puoselėjimo. Tad jei turite rūpesčių dėl odos, rekomenduojame bent savaitę vietoje kavos išbandyti šią žalią arbatą. Kalbant apie kavą, šios arbatos milteliuose yra maždaug tris kartus daugiau kofeino nei kitų rūšių virtoje arbatoje, tačiau jie nesukelia tokio svaiginančio pojūčio kaip kava. Dėl arbatoje esančios amino rūgšties pavadinimu L-teaninas, „stabdančioskofeino pasisavinimą ir staigų jo poveikį, organizmas kofeiną pasisavina po truputį, lygiais intervalais, todėl energija yra gaunama tolygiai. Lėtas kofeino išsiskyrimas lemia tai, kad išgėrę šios arbatos jaučiamės energingesni bei žvalesni ilgesnę dienos dalį. Viename puodelyje arbatos yra 70 mg kofeino. Tai yra maždaug tiek pat energijos arba šiek tiek mažiau nei puodelis kavos, kurios viename puodelyje yra apie 96 mg kofeino. Be to, įrodyta, kad jau minėtas L-teaninas didina alfa bangų aktyvumą smegenyse, o tai gali padėti atsipalaiduoti ir sumažinti streso lygį.

Matcha milteliai yra stipraus, žemiško skonio, todėl jie dažniausiai plakami ir patiekiami su pienu arba jo augaline alternatyva, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pienu. Dėl pridėtinių pieno kalorijų šis gėrimas paprastai būna toks pat sotus kaip ir vidutinė espresso kavos latte. Svarbu paminėti, jog šie milteliai gali būti naudojami ne tik arbatoje ar gaminant latte. Kadangi jie yra užsitarnavę supermaisto titulą, maistingomis medžiagomis jie praturtins ir jūsų kokteilius, košes, jogurtus, desertus ar kitus patiekalus. DailySpoon matcha milteliai priklauso klasikinei kategorijai, tad puikiai tiks tiek plakant arbatą ar latte, tiek gaminant kokteilius, košes, chia pudingus ir kitus jūsų kulinarinius šedevrus. Taip pat, kadangi arbatos augalai yra auginami ne saulėje, o šešėlyje, augalo lapai yra priversti gaminti labai daug chlorofilo. Būtent chlorofilo kiekis suteikia milteliams sodriai žalią spalvą, o ši spalva užgožia beveik viską, su kuo jie maišomi. Taigi maišydami kokteilius ar tiesiog gamindami maistą įberkite šiek tiek arbatos miltelių – taip turėsite ne tik sodriai žalią, bet ir maistingą skanėstą!

Pirmą kartą rinktis, kurią matcha arbatą pirkti gali būti painu – yra tiek daug prekės ženklų, o jų kokybė labai skiriasi, tad svarbu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Mes visada rekomenduojame ieškoti tokios, kurios sudėtyje nebūtų cukraus ar kitų priedų. Būtent tokį produktą, kurio sudėtis – 100% matcha milteliai, ir siūlome DailySpoon. Užtikriname aukščiausią kokybę – mūsų milteliai yra 100% natūralūs, genetiškai nemodifikuoti. Kininiai arbatmečiai auginami aukšto standarto sąlygomis – medžiai neturi jokio kontakto su pesticidais, o kokybei užtikrinti nuolat daromi tyrimai dėl sunkiųjų metalų, mikotoksinų koncentracijos. DailySpoon matcha kainą, o taip pat ir daugiau informacijos bei panaudojimo būdų galite rasti apsilankę mūsų internetinėje svetainėje – dailyspoon.lt.

Pasinaudoti daugybe sveikatai naudingų savybių paprasta, o ir pati arbata yra labai skani. Geriausia, kad šią arbatą paprasta paruošti, todėl ją lengvai įtrauksite į savo mitybą ir suteiksite savo dienai papildomo skonio. Štai pats paprasčiausias būdas pasigaminti tradicinę matcha arbatą: į puodelį įberkite 1-2 arbatinius šaukštelius (2-4 g) miltelių, įpilkite 59 ml karšto vandens ir sumaišykite bambukine šluotele.

Arbatos plakimo šluotelė dažniausiai gaminama iš bambuko – ji yra nepakeičiamas japonų ceremonijos įrankis. Maišant šia šluotele geriausia laikyti riešą neįsitempusį ir daryti zigzago judesius raidėmis W” arba M” – taip įgaunama putojanti tekstūra, o arbata yra išplakama iki tobulos konsistencijos ir taip atsiskleidžia tikrasis arbatos skonis.

Priklausomai nuo to, kokios arbatos norite, galite keisti miltelių ir vandens santykį pagal pageidaujamą konsistenciją. Jei norite tirštesnės arbatos, sumažinkite miltelių kiekį iki pusės arbatinio šaukštelio (1 g) ir sumaišykite su 89-118 ml karšto vandens. Jei pageidaujate labiau koncentruotos arbatos, 2 arbatinius šaukštelius (4 g) miltelių sumaišykite su 30 ml vandens.

Jei norėtumėte išmokti matcha miltelius panaudoti ne tik arbatoje, siūlome apsilankyti dailyspoon.lt – ten dalinamės įvairiais receptais ir kitokiais produkto panaudojimo būdais. Tačiau kaip visada, svarbiausia – saikingumas. Nors matcha turi daug sveikatai naudingų medžiagų, visgi kas per daug – tas nesveika. Didžiausias leistinas suvartoti miltelių kiekis nėra aiškus, kadangi jis yra individualus ir priklauso nuo kiekvieno žmogaus atskirai. Mes rekomenduojame neviršyti 2 arbatinių šaukštelių (6-8 g) miltelių per dieną.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Svarbūs žingsniai pasiruošiant skardos lankstymui Svarbūs žingsniai pasiruošiant skardos lankstymui 

  Tinkamo skardos tipo pasirinkimas yra pirmasis svarbus žingsnis ruošiantis lakštinio metalo lenkimui. Naudojamo lakštinio metalo tipas priklauso nuo » Daugiau

Kokį paspirtuką pasirinkti į kelionę? Kokį paspirtuką pasirinkti į kelionę? 

  Paspirtukai – tai vienas iš lengviausių ir paprasčiausių keliavimų būdų, todėl jei nusprendėte keliauti į tolimą šalį, kurioje » Daugiau

Pavasarinis vejos tręšimas, ką reikia žinoti? Pavasarinis vejos tręšimas, ką reikia žinoti? 

  Atšilus orams, vis dažniau pasirodant saulės spinduliams, norisi daugiau laiko praleisti gryname ore. Šiuo malonumu ypač patogu mėgautis » Daugiau

Kokie yra svarbiausi krovinių gabenimo reglamentai? Kokie yra svarbiausi krovinių gabenimo reglamentai? 

  Tikriausiai daugelis žino, jog krovinių gabenimui yra taikomi tam tikri reikalavimai ir reglamentai, ypač pavojingiems kroviniams. Pavojingi kroviniai » Daugiau

Kokie gabenami kroviniai priskiriami pavojingiems? Kokie gabenami kroviniai priskiriami pavojingiems? 

  Pavojingi kroviniai, kaip apibrėžta transporto pramonėje, yra medžiagos arba gaminiai, keliantys didelį pavojų žmonėms, turtui ar aplinkai. Šios » Daugiau

Kodėl verta pirkti starterį internetu? Kodėl verta pirkti starterį internetu? 

  Viena iš pagrindinių priežasčių pirkti starterį internetu yra lengva prieiga prie įvairių pasirinkimų. Internetiniai mažmenininkai siūlo platų starterių » Daugiau

Kodėl segmentinės tvoros yra vienas populiariausių pasirinkimų? Kodėl segmentinės tvoros yra vienas populiariausių pasirinkimų? 

  Namas – mūsų visų tvirtovė, o namo teritorija tai mūsų aplinka, kurioje jaučiamės saugiai ir jaukiai, todėl siekdami, » Daugiau

Kam reikalingi temperatūros davikliai? Kam reikalingi temperatūros davikliai? 

  Temperatūros jutikliai yra būtini maisto ir gėrimų pramonėje, siekiant užtikrinti produktų saugą ir kokybę. Šie jutikliai naudojami greitai » Daugiau

Kam naudojama Power BI analitika? Kam naudojama Power BI analitika? 

  „Power BI Analytics“ yra verslo žvalgybos įrankis, leidžiantis įmonėms rinkti, analizuoti ir vizualizuoti duomenis iš įvairių šaltinių. Naudodami » Daugiau

Kaip paprastai pašalinti gelinį laką su nagų freza? Kaip paprastai pašalinti gelinį laką su nagų freza? 

  Aparatinis manikiūras ir gelinis nagų lakavimas yra vienos populiariausių grožio procedūrų. Rūpinimasis savo nagais yra svarbi asmens higienos » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2024 m. kovo mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Vas    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Adida papildai sportui