Matcha – tai ne tik naujausia gėrimų mada ar kavos pakaitalas. Šimtmečius tai buvo tradicinių japonų arbatos ceremonijų pagrindas, tačiau visai neseniai dėl ryškiai žalios spalvos bei savo naudos sveikatai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Jei dar nesate susipažinę su šia arbata – tai japoniškos žaliosios arbatos milteliai, gaminami iš surinktų, sudžiovintų ir sumaltų kininio arbatmedžio (Camellia Sinensis) lapelių. Arbata yra šiek tiek kartaus augalinio skonio ir ryškios žalios spalvos, kurią lemia didelis chlorofilo kiekis lapuose.
Kaip ir žalioji arbata, matcha gaunama iš Camellia sinensis augalo, tad priklauso žaliosios arbatos šeimai. Kadangi ji yra auginama kitaip negu įprasta žalioji arbata, ji pasižymi unikaliu maistinių medžiagų profiliu. Ją auginant, arbatos augalai yra uždengiami tam, kad išvengtų tiesioginių saulės spindulių. Tokiu būdu yra skatinama chlorofilo gamyba, padidinamas ir aminorūgščių kiekis, o augalui suteikiamas tamsesnis žalias atspalvis.
Matcha turi daug katechinų – arbatoje esančių augalų junginių, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai. Jie padeda stabilizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus – junginius, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas. Skirtingai nuo tradicinės žaliosios arbatos, kurios lapeliai mirkomi vandenyje, o vėliau yra išmetami, matcha yra milteliai, pagaminti iš sumaltų arbatos lapelių. Taigi gamindami šią arbatą, miltelius suberiame į karštą vandenį arba pieną. Rezultatas – suvartojame visą arbatos lapelį ir kartu gauname didesnę lapų maistingųjų medžiagų koncentraciją. Taip gauname didesnį kofeino, antioksidantų ir katechinų kiekį nei geriant žaliąją arbatą, tiesiog mirkant lapelius vandenyje. Taip pat, mokslininkų skaičiavimais, matcha arbatoje tam tikrų katechinų yra net 137 kartus daugiau nei kitose žaliosios arbatos rūšyse, o jos lapelyje esantys antioksidantai gali mažinti kraujospūdį, širdies ligų riziką ir net skatinti medžiagų apykaitą.
Matcha milteliai yra antioksidantų, vitaminų, riboflavino, folio rūgšties, kalio, geležies šaltinis. Juose esantys mikroelementai padeda organizmą apsaugoti nuo oksidacinio streso, skatina protinę veiklą. Vitaminas B2 mažina nuovargio požymius ir energijos stoką, o vitaminas C skatina kolageno gamybą ir prisideda prie skaisčios odos puoselėjimo. Tad jei turite rūpesčių dėl odos, rekomenduojame bent savaitę vietoje kavos išbandyti šią žalią arbatą. Kalbant apie kavą, šios arbatos milteliuose yra maždaug tris kartus daugiau kofeino nei kitų rūšių virtoje arbatoje, tačiau jie nesukelia tokio svaiginančio pojūčio kaip kava. Dėl arbatoje esančios amino rūgšties pavadinimu L-teaninas, „stabdančios“ kofeino pasisavinimą ir staigų jo poveikį, organizmas kofeiną pasisavina po truputį, lygiais intervalais, todėl energija yra gaunama tolygiai. Lėtas kofeino išsiskyrimas lemia tai, kad išgėrę šios arbatos jaučiamės energingesni bei žvalesni ilgesnę dienos dalį. Viename puodelyje arbatos yra 70 mg kofeino. Tai yra maždaug tiek pat energijos arba šiek tiek mažiau nei puodelis kavos, kurios viename puodelyje yra apie 96 mg kofeino. Be to, įrodyta, kad jau minėtas L-teaninas didina alfa bangų aktyvumą smegenyse, o tai gali padėti atsipalaiduoti ir sumažinti streso lygį.
Matcha milteliai yra stipraus, žemiško skonio, todėl jie dažniausiai plakami ir patiekiami su pienu arba jo augaline alternatyva, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pienu. Dėl pridėtinių pieno kalorijų šis gėrimas paprastai būna toks pat sotus kaip ir vidutinė espresso kavos latte. Svarbu paminėti, jog šie milteliai gali būti naudojami ne tik arbatoje ar gaminant latte. Kadangi jie yra užsitarnavę supermaisto titulą, maistingomis medžiagomis jie praturtins ir jūsų kokteilius, košes, jogurtus, desertus ar kitus patiekalus. DailySpoon matcha milteliai priklauso klasikinei kategorijai, tad puikiai tiks tiek plakant arbatą ar latte, tiek gaminant kokteilius, košes, chia pudingus ir kitus jūsų kulinarinius šedevrus. Taip pat, kadangi arbatos augalai yra auginami ne saulėje, o šešėlyje, augalo lapai yra priversti gaminti labai daug chlorofilo. Būtent chlorofilo kiekis suteikia milteliams sodriai žalią spalvą, o ši spalva užgožia beveik viską, su kuo jie maišomi. Taigi maišydami kokteilius ar tiesiog gamindami maistą įberkite šiek tiek arbatos miltelių – taip turėsite ne tik sodriai žalią, bet ir maistingą skanėstą!
Pirmą kartą rinktis, kurią matcha arbatą pirkti gali būti painu – yra tiek daug prekės ženklų, o jų kokybė labai skiriasi, tad svarbu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Mes visada rekomenduojame ieškoti tokios, kurios sudėtyje nebūtų cukraus ar kitų priedų. Būtent tokį produktą, kurio sudėtis – 100% matcha milteliai, ir siūlome DailySpoon. Užtikriname aukščiausią kokybę – mūsų milteliai yra 100% natūralūs, genetiškai nemodifikuoti. Kininiai arbatmečiai auginami aukšto standarto sąlygomis – medžiai neturi jokio kontakto su pesticidais, o kokybei užtikrinti nuolat daromi tyrimai dėl sunkiųjų metalų, mikotoksinų koncentracijos. DailySpoon matcha kainą, o taip pat ir daugiau informacijos bei panaudojimo būdų galite rasti apsilankę mūsų internetinėje svetainėje – dailyspoon.lt.
Pasinaudoti daugybe sveikatai naudingų savybių paprasta, o ir pati arbata yra labai skani. Geriausia, kad šią arbatą paprasta paruošti, todėl ją lengvai įtrauksite į savo mitybą ir suteiksite savo dienai papildomo skonio. Štai pats paprasčiausias būdas pasigaminti tradicinę matcha arbatą: į puodelį įberkite 1-2 arbatinius šaukštelius (2-4 g) miltelių, įpilkite 59 ml karšto vandens ir sumaišykite bambukine šluotele.
Arbatos plakimo šluotelė dažniausiai gaminama iš bambuko – ji yra nepakeičiamas japonų ceremonijos įrankis. Maišant šia šluotele geriausia laikyti riešą neįsitempusį ir daryti zigzago judesius raidėmis “W” arba “M” – taip įgaunama putojanti tekstūra, o arbata yra išplakama iki tobulos konsistencijos ir taip atsiskleidžia tikrasis arbatos skonis.
Priklausomai nuo to, kokios arbatos norite, galite keisti miltelių ir vandens santykį pagal pageidaujamą konsistenciją. Jei norite tirštesnės arbatos, sumažinkite miltelių kiekį iki pusės arbatinio šaukštelio (1 g) ir sumaišykite su 89-118 ml karšto vandens. Jei pageidaujate labiau koncentruotos arbatos, 2 arbatinius šaukštelius (4 g) miltelių sumaišykite su 30 ml vandens.
Jei norėtumėte išmokti matcha miltelius panaudoti ne tik arbatoje, siūlome apsilankyti dailyspoon.lt – ten dalinamės įvairiais receptais ir kitokiais produkto panaudojimo būdais. Tačiau kaip visada, svarbiausia – saikingumas. Nors matcha turi daug sveikatai naudingų medžiagų, visgi kas per daug – tas nesveika. Didžiausias leistinas suvartoti miltelių kiekis nėra aiškus, kadangi jis yra individualus ir priklauso nuo kiekvieno žmogaus atskirai. Mes rekomenduojame neviršyti 2 arbatinių šaukštelių (6-8 g) miltelių per dieną.

Žiemą tinkama apranga yra būtinybė, kad jaustumėtės patogiai ir išliktumėte šilti net ir atšiauriomis oro sąlygomis. Renkantis žieminę » Daugiau

Namų valymas – tai itin svarbi užduotis, kuriai laiko ar noro turi tikrai ne kiekvienas. Tokiu atveju puikiu » Daugiau

Miegamasis yra vieta, kur atsipalaiduojame, atkuriame jėgas ir praleidžiame maždaug trečdalį savo gyvenimo. Todėl itin svarbu, kad ši » Daugiau

Teisininko paslaugos gali būti reikalingos įvairiose gyvenimo situacijose, kai susiduriame su teisiniu neapibrėžtumu, ginčais ar tiesiog norime užsitikrinti, » Daugiau

Paskolos skaičiuoklė yra patogus įrankis, leidžiantis greitai įvertinti paskolos sąlygas ir galimas mėnesines įmokas. Ji suteikia galimybę tiksliai » Daugiau

Travertinas ir marmuras – du populiarūs natūralūs akmenys, dažnai naudojami šiuolaikiniame interjero dizaine. Nors abu jie suteikia prabangos » Daugiau

Planšetės tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi – nuo darbo ir mokymosi iki pramogų. Tačiau net ir šie universalūs » Daugiau

Kiekvieno žmogaus namai – tai tvirtovė, kurioje norime jaustis visiškai saugūs. Tačiau ar tikrai įdedame pakankamai pastangų, kad » Daugiau

Norite išlikti jaunatviški? Štai, ko svarbu nepamiršti. Mityba Mityba – tai vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių » Daugiau

Darželis yra pirmoji vaikų socialinio ugdymo vieta už šeimos ribų. Tai erdvė, kurioje vaikai mokosi bendrauti, dalytis ir » Daugiau
Parašykite komentarą