Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.

Keliaujant į užsienio šalis, gana įprasta parsivežti suvenyrų tiek sau, tiek artimiesiems ir draugams. Dažniausiai tai būna su » Daugiau

Ne paslaptis, kad tūkstančius metų buvo ieškoma atsakymo į klausimą, kaip puoselėti grožį? Belieka tik pridurti, kad būdai » Daugiau

Per šventes, ypač per Vėlines ar kitas tradicinius minėjimo ritualus, kapų tvarkymas tampa svarbiu veiksmu, rodančiu pagarbą ir » Daugiau

Arginino alfa-ketoglutaratas arba AAKG yra populiarus sporto papildas, kuris sulaukė dėmesio dėl savo potencialo pagerinti sportinę veiklą ir » Daugiau

Nors roletai – tik vienas iš daugelio pirkinių, kurį galite įsigyti savo namams (ar kitos paskirties jums priklausančiai » Daugiau

Šiais laikais norint nusipirkti maisto, drabužių, baldų, namų apyvokos daiktų, kelionių bei kitų prekių ar paslaugų, neretai nereikia » Daugiau

Natūralaus efekto matinis medžio aliejus – tai pastaraisiais metais vis labiau populiarėjanti medienos apdailos rūšis. Ji turi daug » Daugiau

Daugybė žmonių visame pasaulyje kalba apie tai, kaip mobilūs nameliai išsprendė jų būsto problemas. Jungtinėse Amerikos Valstijose, pavyzdžiui, » Daugiau

Bene visi žinome, kad Kovo 8-oji – tarptautinė moters solidarumo diena. Ši pavasarinė šventė daugeliui vyrų yra puiki » Daugiau

Oda visada buvo viena populiariausių medžiagų, naudojama baldų apmušalams. Tačiau ar žinojote, kad yra keli skirtingi odos tipai » Daugiau
Parašykite komentarą