Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.
Žvejyba yra vienas iš seniausių ir populiariausių laisvalaikio užsiėmimų, kuris traukia žmones visame pasaulyje. Tai ne tik pomėgis, » Daugiau
Išmanieji telefonai yra neatsiejama mūsų kasdienybės dalis, o jų ekranai – viena iš labiausiai pažeidžiamų dalių. Nuo smulkių » Daugiau
Pedikiūras – tai populiariausia tarp moterų grožio procedūra vasaros sezono metu, nes nieko nėra gražiau už kojų pėdas » Daugiau
Brangesnį akmenį žmonės įsigyja dėl įvairių priežasčių. Vieni perka tokius akmenis arba juvelyrinius dirbinius su juose inkrustuotais brangiais » Daugiau
Moterys įprastai ima pergyventi veidrodyje išvydusios įdubusius savo skruostus ir paakius, palei lūpas susirangiusias raukšleles. Tačiau yra puiki » Daugiau
Didžiulėje ir sudėtingoje žmogaus organizmo ekosistemoje gerosios bakterijos yra tylios mūsų sveikatos sergėtojos. Šios mikroskopinės sąjungininkės yra ne » Daugiau
Šių dienų rinkoje maisto papildų pasiūla itin gausi, tik ne visi gali atitikti tokią kokybę, kuri tikrai yra » Daugiau
Ar kada nors susimąstėte, kiek kainuoja santechnikos paslaugos? Jei taip, šiame straipsnyje pateiksime santechnikos kainų ir paslaugų gidą. » Daugiau
Grynųjų pinigų laikymas namuose yra daugelio žmonių pasirinkimas, tačiau tai turi būti daroma atsakingai ir saugiai. Šiame straipsnyje » Daugiau
Augintinių savininkai vis labiau linkę ieškoti ir įsigyti reikalingų produktų internetu. Iš tiesų, internetinės parduotuvės tapo neatsiejama gyvenimo » Daugiau
Parašykite komentarą