Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.
Prabangi dovana – tai ne tik daiktas, bet ir patirtis, todėl jos pateikimas turi būti apgalvotas iki smulkmenų. » Daugiau
Šiuolaikinė pramonė ir energetika neįsivaizduojamos be automatizuotų sistemų. Jose ypatingai svarbus tikslus ir ekonomiškas elektros variklių valdymas. Vienas » Daugiau
Užuolaidos kuria nuotaiką, filtruoja šviesą ir padeda pasiekti tinkamą privatumą, tačiau viskas prasideda nuo patikimos atramos – karnizo. » Daugiau
Nukritus paskutiniesiems medžių lapams, atrodo, kad darbai sode baigti. Tačiau jei turite išmanųjį pagalbininką – vejos robotą – » Daugiau
Odos priežiūra visada prasideda nuo tinkamai parinkto kremo. Kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga – vieni skundžiasi sausumu, kiti » Daugiau
Metalinės lentynos – tai ne tik funkcionalus, bet ir estetiškas pasirinkimas tiek namų, tiek biuro interjere. Jų tvirtumas, » Daugiau
Graži veja kieme – tai ne tik estetika. Teisingai įrengta ir prižiūrima danga apsaugo dirvožemį nuo erozijos, sugeria » Daugiau
Šiuolaikinis gyvenimas dažnai reikalauja, kad namų erdvė būtų ne tik stilinga, bet ir maksimaliai funkcionali. Tai ypač aktualu, » Daugiau
Boro rūgštis (taip pat vadinama ortoboro rūgštimi, formulė H3BO3 arba B(OH)3) – vienas universaliausių neorganinių junginių, randančių vietą » Daugiau
Vartojimo paskola gali būti patogus būdas finansuoti didesnius pirkinius ar netikėtas išlaidas, tačiau svarbu žinoti, į ką derėtų » Daugiau





Parašykite komentarą