Šrifto dydis:
2022-04-26

Kas nulemia arbatų kokybę?



Rubrikose: Patarimai

Oolong_arbata_1000_ir_1_naktis_indelis

 

Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.

 

 

1. Veislė

 

 

Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.

 

 

2. Augimo sąlygos

 

 

Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.

 

 

3. Sodinukų priežiūra

 

 

Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.

 

 

4. Žaliavų surinkimo technologija

 

 

Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.

 

 

5. Žaliavų perdirbimas

 

 

Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.

 

Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.

 

 

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kaip tinkamai supakuoti ir įteikti prabangią dovaną Kaip tinkamai supakuoti ir įteikti prabangią dovaną 

  Prabangi dovana – tai ne tik daiktas, bet ir patirtis, todėl jos pateikimas turi būti apgalvotas iki smulkmenų. » Daugiau

Dažnio keitikliai – efektyvus elektros variklių valdymo sprendimas Dažnio keitikliai – efektyvus elektros variklių valdymo sprendimas 

  Šiuolaikinė pramonė ir energetika neįsivaizduojamos be automatizuotų sistemų. Jose ypatingai svarbus tikslus ir ekonomiškas elektros variklių valdymas. Vienas » Daugiau

Karnizai užuolaidoms – kaip išsirinkti ir sumontuoti Karnizai užuolaidoms – kaip išsirinkti ir sumontuoti 

  Užuolaidos kuria nuotaiką, filtruoja šviesą ir padeda pasiekti tinkamą privatumą, tačiau viskas prasideda nuo patikimos atramos – karnizo. » Daugiau

Ką svarbu žinoti ruošiant vejos robotą žiemai? Ką svarbu žinoti ruošiant vejos robotą žiemai? 

  Nukritus paskutiniesiems medžių lapams, atrodo, kad darbai sode baigti. Tačiau jei turite išmanųjį pagalbininką – vejos robotą – » Daugiau

Kaip pasirinkti tinkamą veido kremą pagal odos tipą? Kaip pasirinkti tinkamą veido kremą pagal odos tipą? 

  Odos priežiūra visada prasideda nuo tinkamai parinkto kremo. Kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga – vieni skundžiasi sausumu, kiti » Daugiau

Metalinės lentynos: tvirtas ir ilgaamžis sprendimas namams ir biurui Metalinės lentynos: tvirtas ir ilgaamžis sprendimas namams ir biurui 

  Metalinės lentynos – tai ne tik funkcionalus, bet ir estetiškas pasirinkimas tiek namų, tiek biuro interjere. Jų tvirtumas, » Daugiau

Vejos įrengimas – planavimas ir vietos parinkimas Vejos įrengimas – planavimas ir vietos parinkimas 

  Graži veja kieme – tai ne tik estetika. Teisingai įrengta ir prižiūrima danga apsaugo dirvožemį nuo erozijos, sugeria » Daugiau

Patogiausi variantai: išskleidžiamos lovos bei sofos svečių kambariui Patogiausi variantai: išskleidžiamos lovos bei sofos svečių kambariui 

  Šiuolaikinis gyvenimas dažnai reikalauja, kad namų erdvė būtų ne tik stilinga, bet ir maksimaliai funkcionali. Tai ypač aktualu, » Daugiau

Boro rūgštis – savybės, panaudojimas, sauga Boro rūgštis – savybės, panaudojimas, sauga 

  Boro rūgštis (taip pat vadinama ortoboro rūgštimi, formulė H3BO3 arba B(OH)3) – vienas universaliausių neorganinių junginių, randančių vietą » Daugiau

Į ką atkreipti dėmesį renkantis vartojimo paskolą? Į ką atkreipti dėmesį renkantis vartojimo paskolą? 

  Vartojimo paskola gali būti patogus būdas finansuoti didesnius pirkinius ar netikėtas išlaidas, tačiau svarbu žinoti, į ką derėtų » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2025 m. gruodžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lap    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031