Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.

Saugumas dar niekada nebuvo toks lengvai pasiekiamas kaip šiandien. Vienas ryškiausių to pavyzdžių – WiFi kameros, kurios pakeitė » Daugiau

Šulinių kasimas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta paslauga, tačiau iš tikrųjų ji reikalauja atsakingo pasiruošimo. Mieste ir užmiestyje » Daugiau

Kiekvienas verslas, kuris investuoja į skaitmeninę rinkodarą, nori gauti maksimalią grąžą ir naudą. SEO paslaugos šioje srityje vaidina » Daugiau

Garažas dažnai tampa ne tik automobilio stovėjimo vieta, bet ir visų „kasdien nenaudojamų, bet būtinų“ daiktų sandėliu. Laikui » Daugiau

Tvora – tai daugiau nei tik fizinė riba tarp jūsų sklypo ir išorinio pasaulio. Tai saugumo garantas, privatumo » Daugiau

Svetainės optimizavimas (SEO) yra būtinas norint, kad jūsų svetainė būtų matoma paieškos sistemose, tokiose kaip Google, ir pritrauktų » Daugiau

Sendaikčių turgūs, blusturgiai, paveldėti garažai ar net kiemo išpardavimai – daugelis juos mato kaip vietas, kur kaupiasi praeities » Daugiau

Klasikinis interjero stilius išsiskiria prabanga, simetrija ir rafinuotomis detalėmis. Nors dažnai siejamas su erdviais vonios kambariais – šis » Daugiau

Šaldytuvas yra vienas iš tų buities prietaisų, kuris turėtų veikti tyliai, nepastebimai ir nuolat. Būtent todėl, kai » Daugiau

Norint pasiekti kokybišką ir ilgaamžį rezultatą dažant medinius paviršius lauke, svarbu tinkamai pašalinti senus dažus ir paruošti paviršių. » Daugiau
Parašykite komentarą