Šrifto dydis:
2022-04-26

Kas nulemia arbatų kokybę?



Rubrikose: Patarimai

Oolong_arbata_1000_ir_1_naktis_indelis

 

Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.

 

 

1. Veislė

 

 

Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.

 

 

2. Augimo sąlygos

 

 

Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.

 

 

3. Sodinukų priežiūra

 

 

Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.

 

 

4. Žaliavų surinkimo technologija

 

 

Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.

 

 

5. Žaliavų perdirbimas

 

 

Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.

 

Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.

 

 

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

WiFi kameros – ranka pasiekiama inovacija WiFi kameros – ranka pasiekiama inovacija 

  Saugumas dar niekada nebuvo toks lengvai pasiekiamas kaip šiandien. Vienas ryškiausių to pavyzdžių – WiFi kameros, kurios pakeitė » Daugiau

Ko reikia žinoti užsakant šulinių kasimą mieste ar užmiestyje? Ko reikia žinoti užsakant šulinių kasimą mieste ar užmiestyje? 

  Šulinių kasimas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta paslauga, tačiau iš tikrųjų ji reikalauja atsakingo pasiruošimo. Mieste ir užmiestyje » Daugiau

SEO Strategijos: kaip efektyviai didinti svetainės organinį srautą SEO Strategijos: kaip efektyviai didinti svetainės organinį srautą 

  Kiekvienas verslas, kuris investuoja į skaitmeninę rinkodarą, nori gauti maksimalią grąžą ir naudą. SEO paslaugos šioje srityje vaidina » Daugiau

Kaip tvarkingai organizuoti garažą? Garažo lentynos – sprendimas jūsų daiktų saugojimui Kaip tvarkingai organizuoti garažą? Garažo lentynos – sprendimas jūsų daiktų saugojimui 

  Garažas dažnai tampa ne tik automobilio stovėjimo vieta, bet ir visų „kasdien nenaudojamų, bet būtinų“ daiktų sandėliu. Laikui » Daugiau

Dažniausios tvoros įrengimo klaidos ir kaip jų išvengti? Dažniausios tvoros įrengimo klaidos ir kaip jų išvengti? 

  Tvora – tai daugiau nei tik fizinė riba tarp jūsų sklypo ir išorinio pasaulio. Tai saugumo garantas, privatumo » Daugiau

Kodėl svetainių optimizavimas turi būti patikėtas profesionalams? Kodėl svetainių optimizavimas turi būti patikėtas profesionalams? 

  Svetainės optimizavimas (SEO) yra būtinas norint, kad jūsų svetainė būtų matoma paieškos sistemose, tokiose kaip Google, ir pritrauktų » Daugiau

Sendaikčių lobynai: ką gali rasti už 5 eurus ir parduoti už 500? Sendaikčių lobynai: ką gali rasti už 5 eurus ir parduoti už 500? 

  Sendaikčių turgūs, blusturgiai, paveldėti garažai ar net kiemo išpardavimai – daugelis juos mato kaip vietas, kur kaupiasi praeities » Daugiau

Dušo kabinos klasikinio stiliaus interjere Dušo kabinos klasikinio stiliaus interjere 

  Klasikinis interjero stilius išsiskiria prabanga, simetrija ir rafinuotomis detalėmis. Nors dažnai siejamas su erdviais vonios kambariais – šis » Daugiau

Kaip atpažinti, kad šaldytuvas sugedo? Kaip atpažinti, kad šaldytuvas sugedo? 

    Šaldytuvas yra vienas iš tų buities prietaisų, kuris turėtų veikti tyliai, nepastebimai ir nuolat. Būtent todėl, kai » Daugiau

Kaip pašalinti senus lauko dažus ir paruošti paviršių naujam dažymui? Kaip pašalinti senus lauko dažus ir paruošti paviršių naujam dažymui? 

  Norint pasiekti kokybišką ir ilgaamžį rezultatą dažant medinius paviršius lauke, svarbu tinkamai pašalinti senus dažus ir paruošti paviršių. » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2025 m. birželio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Geg    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30