Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.
Kai kalbama apie skalbimo priemones, gali atrodyti, kad jų pasirinkimas yra begalinis. Galite rinktis iš daugybės prekių ženklų, » Daugiau
Profesionalūs langų valymo produktai pasižymi geresne valymo galia, palyginti su tradiciniais buitiniais valikliais, todėl langai yra išvalomi be » Daugiau
Vestuvių sezonas – jau visai čia pat. Sakoma, kad vestuvinius žiedus reikia rinktis iki šventės likus bent trims » Daugiau
Terasa yra daugiau nei tiesiog erdvė lauke – tai poilsiui skirta vieta, kuri sukuria ryšį tarp namo ir » Daugiau
Namo šiltinimas yra būtinas žingsnis siekiant užtikrinti patogią, šiltą ir ekologišką gyvenamąją aplinką, taip pat norint sumažinti energijos » Daugiau
Pasirinkti geriausias padangas savo automobiliui yra svarbu siekiant užtikrinti saugią ir patikimą kelionę kiekvieną dieną. Geriausios padangos ne » Daugiau
Pripažinkime, šiais laikais retą vaiką nustebins naujas žaislas. Taip, gal tą akimirką ir pasidžiaugs. Vis dėlto, neilgai trukus » Daugiau
Stumdomų vartų pavara yra ne tik patogi, bet, svarbiausia, saugi ir taupanti laiką. Pavaros dėka vartus galite valdyti » Daugiau
Sulčiaspaudė, tai dar vienas buitinės technikos prietaisas, vis dažniau atsirandantis gyventojų namų virtuvėse. Tai puikus ir naudingas » Daugiau
Investicija į naują vėdinimo sistemą gali būti nemažos išlaidos. Deja, ji yra būtina, norint išlaikyti patogius ir energetiškai » Daugiau
Parašykite komentarą