Šiame straipsnyje sužinosite pagrindinius 5 faktorius, kurie turi įtakos arbatų kokybei.
1. Veislė
Terminas „veislė“ vartojamas kalbant apie augalus, kurie buvo sukryžminti arba natūraliai mutavo. Šiuolaikinis arbatkrūmis taip pat yra ne vieną natūralų prisitaikymą ir kryžminimą patyrusi veislė. Nors kryžminimas atliekamas, siekiant pagerinti augalų savybes, kai kuriais atvejais svarbu kuo tiksliau laikytis tradicijų. Štai kodėl taip vertinami seni krūmai Wuyi kalnuose ar seni puermedžiai – daugeliui veislių kokybės matu tampa žaliavos iš senų arbatkrūmių naudojimas.
2. Augimo sąlygos
Pirmą kartą ryšį tarp vietovės ir augalų vystymosi stebėjo prancūzų vyndariai ir pavadino tai terroir. Terroir sąvoka tinka ir arbatos pramonei, nors tikėtina, kad kinai ją vadina kitaip. Arbatos kokybei įtakos turi įvairios reljefo ypatybės: reljefas, drėgmė, krituliai, vandens telkinių, miškų ar sodų artumas, flora ir fauna. Ir, žinoma, mineralinė dirvožemio sudėtis – kuo turtingesnis dirvožemis, tuo įvairesnė jo sudėtis, tuo platesnis įdomesnis arbatos skonis. Norint gauti gilaus skonio gėrimą, arbatkrūmiai turėtų augti ne nualintose, o derlingose dirvose.
3. Sodinukų priežiūra
Arbatos plantacijų priežiūros būdas turi tiesioginės įtakos arbatos kokybei. Jei arbatkrūmiai sistemingai laistomi, kenkėjams naikinti nenaudojami insekticidai, o piktžolės skinamos rankomis, nepurškiant augalų herbicidais, arbata gali pretenduoti į ekologiškos ,,etiketę”. Ir atvirkščiai – nekontroliuojamas purškimas chemikalais, plantacijų artumas prie judrių transporto kelių, įprasto drėkinimo trūkumas blogai veikia augalų būklę ir mažina naudingąsias savybes.
4. Žaliavų surinkimo technologija
Dažniausiai arbatos gamybos technologija apima arbatos pumpurų ir jauniausių lapelių naudojimą – juose yra daugiausia maistinių medžiagų ir eterinių aliejų, formuojančių gėrimo aromatą. Svarbu juos surinkti teisingai: atsargiai, nesutraiškant. Ir tam tikru laiku – kai pakanka saulės ir drėgmės, bet visada prieš aušrą, kol maistinių medžiagų koncentracija maksimaliausia. Šių punktų laikymasis yra būtina kokybiško gėrimo sąlyga.
5. Žaliavų perdirbimas
Gamindami arbatą galite pagerinti jos kokybę ir sugadinti ją netinkamai apdorojant. Kruopštus tvarkymasis su lapais, fermentacija tam tikroje temperatūroje ir iki tam tikros lapo būklės, neperkaitinimas – tai tik dalis punktų, į kuriuos technologas turi atkreipti dėmesį gamindamas arbatą, kad išgautų aukštą kokybę.
Paskutinis dalykas, lemiantis bet kokios rūšies arbatos kokybę yra šviežumas ir tinkamas laikymas: kuo arbata šviežesnė, tuo skanesnė ir aromatingesnė, tuo didesnis jos naudingumo laipsnis.

Tikriausiai daugelis sutiks, jog kelionės su viskas įskaičiuota maitinimu – puikus būdas mėgautis atostogomis, nesirūpinant, kur pavalgyti ir » Daugiau

Vyro gimtadienis – graži šventė, tad jos metu reikia ne tik išsakyti nuostabius žodžius, tačiau taip pat ir » Daugiau

Dulkių siurblių remontas yra svarbus buities priežiūros aspektas, užtikrinantis, kad šis neatsiejamas namų švaros palaikymo įrenginys veiktų efektyviai » Daugiau

Sakartvelas – šalis, kurioje senovės tradicijos persipina su šiuolaikine kultūra. Gruzijos miesteliai nuo seno vertinami dėl savo gydomųjų » Daugiau

Druskininkai yra vienas iš populiariausių kurortinių miestų Lietuvoje, kuris garsėja savo gamtos grožiu, gydomaisiais šaltiniais ir įvairiomis pramogomis. » Daugiau

Anksčiau ar vėliau, būsto įsigijimas tampa itin svarbia tema daugeliui asmenų. Visgi, dažniausiai viskas nėra taip jau paprasta, » Daugiau

Vieniems siuntų siuntimas asocijuojasi su džiaugsmingu procesu, kitus – kuriems praeityje teko susidurti su pristatymo nesklandumais – jis » Daugiau

Kiekvienas norintis turėti nuosavą namą arba renovuoti jau turimą būstą iš pagrindų negali to daryti savavališkai. Kad būtų » Daugiau

Aukštos kultūrinės vertės renginiai pasireiškia tuo, jog po jų išeinama namo su gera ir pakilia nuotaika. Tai garantuoja » Daugiau

Prausikliai veidui – tai nepakeičiama grožio priežiūros produkcijos dalis, kuri teikia nemažai privalumų ir naudos odai. Tokie » Daugiau
Parašykite komentarą