Šrifto dydis:
2016-07-14

Dr.Valerij Dobrovolskij: nėštukės, pamirškite taisyklę „valgyti už du“



Rubrikose: Sveikata

 

Dr. Valerij Dobrovolskij

 

Nėštumas – tai 9 mėnesius trunkantis išbandymas būsimai mamai, kai pasikeičia ne tik jos dienotvarkė bei įpročiai, bet ir mityba. Gydytojai pastebi, kad moterys klaidingai įsitikinusios, kad sveikai maitinantis, nėštumo metu pakanka padidinti porciją ir būsimas kūdikis bei pati mama bus aprūpinti organizmui reikalingomis medžiagomis. Vis dėlto, šiuo moters gyvenimo periodu vykstantys procesai reikalauja kur kas atidžiau peržiūrėti ir koreguoti mitybą, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Dr. Valerij Dobrovolskij teigimu, derėtų pamiršti populiarų patarimą „valgyti už du“ ir dėl mitybos konsultuotis su specialistais.

 

„Dažnai moterys patarimus supranta tiesiogiai ir iš tiesų galvoja, kad maisto porciją reikėtų padidinti jei ne du kartus, tai bent jau trečdaliu, – pastebi dr. V. Dobrovolskij. – Tiesa yra ta, kad pirmus du nėštumo mėnesius nėščiajai rekomenduojama maitintis vadovaujantis sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis.Antroje nėštumo pusėje ima sparčiai augti vaisius, intensyvėja moters organizmo funkcijos, todėl pradedant ketvirtuoju nėštumo mėnesiu, papildomai reikia tik 300 kcal per dieną, pvz., 50 g anakardžių riešutų – 290 kcal, 200 g varškės (9 proc.) – 318 kcal.Siekiant slopinti pykinimą, reikėtų ne tik stengtis būti vėsioje patalpoje ir ją nuolat vėdinti, bet ir dažnai(kas 2 val.), nedidelėmis porcijomis valgyti kambario temperatūros maistą, o atsigerti praėjus bent 30 minučių po valgio.“

 

V. Dobrovolskij atkreipia dėmesį, kad nors maisto porcijos smarkiai didinti ir nereikia, kai kurių maistinių medžiagų iš tiesų vertėtų suvartoti daugiau. Pavyzdžiui, nėščiosios maisto racione turi būti daugiau baltymų (papildomai 6–10 g per parą), nes iš jų susidaro vaisiaus audiniai, placenta, motinos audiniai, be to, jie būtini hormonų ir fermentųsusidarymui. Baltymų normą patariamagauti iš liesos mėsos, pavyzdžiui, vištienos, taip pat – žuvies, jūros gėrybių, kiaušinių, pieno ir jo produktų, tačiau pastaruosiuose yra ir nemažai riebalų. Dėl tos pačios priežasties reikėtų mažiau vartoti ir riebios mėsos, tokios kaip kiauliena, aviena ir jų produktai. Specialistai pažymi, kad riebią mėsą geriausia pakeisti vištiena ar kita liesa mėsa.

 

Nėštumo metu be kitų nemalonių simptomų gali kamuoti ir geležies trūkumas organizme. Geležies poreikis nėštumo metu padidėja iki 25 mg per dieną. Geležis reikalinga hemoglobino sintezei, imuninės sistemos stiprinimui, vaisiaus augimui. Dėl geležies trūkumo moteriai gali vystytis deficitinė geležies anemija, ypač antrąjį nėštumo trimestrą, kai padidėja geležies poreikis. Reikėtų rinktis geležies turinčių produktų, tokių kaip jautiena, vištiena, žuvis, pupelės, žirniai, riešutai, lapinės daržovės, grūdų ir ankštinių produktai, vaisiai. Tik svarbu atminti, kad iš gyvulinio maisto pasisavinama apie 30 proc. geležies, o iš augalinio – 3 kartus mažiau, vos apie 10 proc. Vegetarėms dėl mitybos ir geležies trūkumo kompensacijos reikėtų konsultuotis su prižiūrinčiu gydytoju ir dažniau nei įprastai pasitikrinti kraujo būklę.

 

Svarbu atkreipti dėmesį ir į kitas naudingąsias medžiagas, tokias kaipfolio rūgštis, cinkas, jodas. Nėščioji per parą turi gauti 400 mg folio rūgšties.Folio rūgštis ypatingai svarbi pirmaisiais nėštumo mėnesiais,ji dalyvauja susidarant vaisiaus audiniams, odėlfolio rūgšties trūkumo būna vaisiaus stuburo vystymosi defektai.V. Dobrovolskij rekomenduoja rinktis jodu praturtintą druską– esant jodo trūkumui, gali sutrikti vaisiaus nervų sistema, vystytis kurčnebylystė ar žvairumas.Būsimo kūdikio kaulams formuotis taip pat reikalingas kalcis, kurio yra piene ir jo produktuose, kopūstuose, migdoluose, kiaušiniuose, avižose, žuvyje bei kai kuriuose kituose produktuose.

 

Ne visų maisto produktų porcijas nėštumo metu reikėtų didinti – kai ko derėtų vengti arba visiškai atsisakyti. Termiškai neapdorota ar pusiau apdorota mėsa ir žuvis patenka į vengtinų produktų sąrašą, nes šiuose produktuose gali būti ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, listerijų ir toksoplazmų. Todėl mėgstančios tartarus, sušius ar nevisiškai iškeptus kepsnius, nėštumo metu turėtų jų atsisakyti arba vartoti itin retai. Dėl galimų salmoneliozės sukėlėjų, atidžiau derėtų vartoti ir patiekalus iš neapdorotų kiaušinių, pavyzdžiui, maskarponės sūrio pyragą ar tiramisu desertą.

 

Gydytojai pataria ne tik vadovautis bendraisiais nėščiųjų mitybos patarimais, bet ir atsižvelgti į individualius įpročius, organizmo būklę, alergenus bei pomėgius. Visą nėštumo laikotarpį būtina periodiškai tirtis kraują ir stebėti geležies, kalcio, baltymo, cholesterolio bei kitų medžiagų kiekį organizme. Atsižvelgdamas į individualią moters būklę ir savijautą, šeimos gydytojas kiekvienai būsimai mamai patars, ką valgyti, o ko vengti.

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kiek trunka atsistatymas po nosies operacijos? Kiek trunka atsistatymas po nosies operacijos? 

  Nosies plastika – tai viena iš dažniausiai atliekamų estetinių operacijų, padedanti ne tik pakoreguoti išvaizdą, bet ir pagerinti » Daugiau

Gyventojų dėmesiui: Šilutės vandenvietės vandenį galima vartoti tik virintą! Gyventojų dėmesiui: Šilutės vandenvietės vandenį galima vartoti tik virintą! 

  Informuojame, kad Šilutės vandenvietės (Šilutės m., Traksėdžiai, Grabupiai) tiekiamame geriamajame vandenyje aptikus žarnyno lazdelių (Escherichia coli) ir koliforninių » Daugiau

Kaip išvengti karieso? Kaip išvengti karieso? 

  Dantų ėduonis yra viena labiausiai paplitusių pasaulyje ligų, tačiau tinkama priežiūra ir gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti jo » Daugiau

Ligonių kasa paaiškino, kada ir kaip skiriama ambulatorinė reabilitacija Ligonių kasa paaiškino, kada ir kaip skiriama ambulatorinė reabilitacija 

  Pasaulinė kineziterapijos diena primena judėjimo svarbą ir teigiamą įtaką sveikatai. Kineziterapija – gydymas judesiu – yra svarbi medicininės » Daugiau

Kodėl verta pirkti vaistus internetu? Kodėl verta pirkti vaistus internetu? 

  Nors vis labiau populiarėja internetinė prekyba, kai kuriuos produktus dauguma verčiau perka fizinėse parduotuvėse. Šis sprendimas gali būti » Daugiau

Plastinė chirurgija – darosi vis natūralesnė Plastinė chirurgija – darosi vis natūralesnė 

  Nors šiuo metu plastinės chirurgijos galimybės yra labai plačios ir kiekviena bei kiekvienas, kuris nori patobulinti savo kūno » Daugiau

5 dažniausiai užduodami klausimai apie dantų tiesinimą kapomis 5 dažniausiai užduodami klausimai apie dantų tiesinimą kapomis 

  Dantų tiesinimas kapomis – viena moderniausių ir nepastebimiausių ortodontinio gydymo formų. Tačiau, kaip ir kiekviena inovatyvi procedūra – » Daugiau

Gerasis ir blogasis cholesterolis – kuo jie skiriasi? Gerasis ir blogasis cholesterolis – kuo jie skiriasi? 

  Cholesterolis yra organizmui būtina medžiaga, tačiau dažnai apie jį kalbama tik neigiamame kontekste. Daugelis žmonių žino, kad „aukštas » Daugiau

Vaikų elgesio sunkumai: kaip juos valdyti ir padėti vaikui Vaikų elgesio sunkumai: kaip juos valdyti ir padėti vaikui 

  Vaikų elgesio sunkumai yra natūrali vaikystės dalis, tačiau jie gali tapti iššūkiu tiek tėvams, tiek mokytojams. Netinkamas elgesys, » Daugiau

Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? Kas yra periodontitas ir kaip jis gali paveikti jūsų dantų sveikatą? 

  Periodontitas – rimta dantenų ir aplinkinius dantis palaikančių audinių liga, kuri dažniausiai atsiranda dėl ilgalaikio dantenų uždegimo (gingivito), » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2025 m. gruodžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lap    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031