Šrifto dydis:
2016-07-14

Didžiosios klaidos, kurias darotekepdami mėsainius



Rubrikose: Sveikata

 

Kažkada buvęs tik amerikiečių skiriamuoju ženklu, mėsainis „išaugo“ greito maisto restoranų meniu rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu. Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, kai skiriasi ir mėsos apdorojimo būdas, ir kaina. Tačiau kartais norisi pasigaminti savo mėgstamą mėsainį namuose, kad jame būtų visi mėgstami ingredientai.

 

Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbuišvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti. „Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia 9 patarimus, padėsiančius išvengti klaidų iškepant patį skaniausią mėsainį.

 

1. Valykite grilį. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra priskretusių ankstesnių kepimų likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – jis puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – sutepti groteles aliejumi – tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų ingredientų kepimą.

 

2. Pirkite kokybišką jautieną. „Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią tiesiog prie jūsų akių mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir nepilnai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, įsigyti jau paruoštus jautienos paplotėlius mėsainiams parduotuvėje – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai bus tuomet, kai paplotėlių mėsa bus apie 20 proc. riebumo – netikėkite mitu, neva reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant griliaus, mėsos paplotėliųriebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi „Biovela Group“ maisto meistras.

 

3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad būna nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos svoris neturėtų viršyti 1–2 cm.

 

4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema tame, kad druska ištraukia iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant grilio, prieš pat apversdami, apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.

 

5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant grilio, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga dėti kitus ingredientus į mėsainį. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.

 

6. Neperkraukite grilio. Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.

 

7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti ant grilio, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia pačią skaniausią dalį – savo sultis – tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu mėsainiu.

 

8. Nedėkite sūrio per anksti. Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio,uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – viršun, ir kepkite keturias minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar dvi tris minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar dvi minutes.

 

9. Neuždenkite grilio dangčiu. „Įsitikinę, kad grilis švarus ir gerai įkaitęs, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, – sako „Biovela Group“ maisto meistras L. Semeževičius

 

Anot jo, įsisavinę šiuos patarimus, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą grilį naudojate ar kokius ingredientus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.

 

 

 


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kuo pavojingas žemas kraujo spaudimas? Kuo pavojingas žemas kraujo spaudimas? 

  Kraujospūdis labai reikšmingas sveikatos ir geros savijautos kontekste. Nuo šio rodiklio priklauso tai, kaip jaučiamės – padidėjęs arba » Daugiau

Šilutės ligoninės laikino vadovo pareigas pavesta eiti gydytojui Algiui Starkui Šilutės ligoninės laikino vadovo pareigas pavesta eiti gydytojui Algiui Starkui 

  Šilutės ligoninės steigėjo, Šilutės rajono savivaldybės pavedimu, nuo šių metų spalio 5 dienos vyriausiojo gydytojo pareigas laikinai eina » Daugiau

Nuspręsta: kaukių dėvėjimas patalpose tapo privalomu Nuspręsta: kaukių dėvėjimas patalpose tapo privalomu 

  LR priėmė sprendimą nuo spalio 1 d. įvesti privalomą kaukių dėvėjimą uždarose erdvėse, o darbą organizuoti nuotoliniu būdu. » Daugiau

Šilutės ligoninės vadovo veiksmai buvo įvertinti pagal Baudžiamąjį kodeksą Šilutės ligoninės vadovo veiksmai buvo įvertinti pagal Baudžiamąjį kodeksą 

  Teismas patvirtino Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroro nutarimą, kuriuo Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas pripažintas pateikęs netikrus » Daugiau

Dėl COVID-19 protrūkio uždaryta visa mokykla Dėl COVID-19 protrūkio uždaryta visa mokykla 

  96 Šilutės rajono Usėnų pagrindinės mokyklos auklėtiniai vos spėjus prasidėti naujiesiems mokslo metams nuo šio pirmadienio jau mokosi » Daugiau

Kaip prezervatyvai apsaugo nuo ŽIV? Kaip prezervatyvai apsaugo nuo ŽIV? 

  Žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) yra lytiškai plintantis virusas, kurio galima veiksmingai išvengti naudojant tinkamus barjerinius metodus, pavyzdžiui, prezervatyvus » Daugiau

Vakcinacijos centras keliasi į naujas patalpas Vakcinacijos centras keliasi į naujas patalpas 

  Informuojame, kad nuo rugpjūčio 23 d. Vakcinacijos centras veiks naujose patalpose adresu Lietuvininkų g. 10, Šilutė. Darbo laikas: » Daugiau

Šlapinimasis naktį – prostatos vėžio ženklas? Šlapinimasis naktį – prostatos vėžio ženklas? 

  Daugelis pacientų klausia, ar šlapinimasis naktį gali būti prostatos vėžio požymiu. Ir taip, ir ne. Naktinis šlapinimasis gali » Daugiau

Šilutės ligoninėje draudžiamas pacientų lankymas Šilutės ligoninėje draudžiamas pacientų lankymas 

  Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją Šilutės rajone bei siekiant išvengti naujų COVID-19 ligos užsikrėtimo atvejų, nuo rugpjūčio 4 dienos » Daugiau

Protinio danties rovimas Protinio danties rovimas 

  Reikalingas protinio danties rovimas? Panevėžyje įsikūrusi odontologijos klinika yra pasiruošusi aptarnauti Jus ir atskubėti į pagalbą tada, kai » Daugiau

Naujienų paieška pagal datą
2021 m. spalio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgs    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Adida papildai sportui