Šrifto dydis:
2016-12-01

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino



Rubrikose: Gurmano kampelis

 skaniai-paruosta-zuvis

 

„Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas lietuvis, o likusieji dažniausiai atkerta: „Juk mėsa daug skaniau“. Tuo tarpu gero maisto ekspertai blankią lietuvių meilę žuviai aiškina klaidingu pirmuoju įspūdžiu. „Daugeliui mūsų žuvis atrodo neskani, nes, pavyzdžiui, vaikystėje valgėme prastos žuvies, ar nežinome, kaip tinkamai ją išsirinkti ir paruošti“, –tvirtina sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 

Skanu, tik ne bet kokia ir ne bet kaip

 

„Mums aiškinama, kad žuvis ant mūsų stalo turėtų pasirodyti bent kelis kartus per savaitę.Tačiau tai nepadeda. Daugelis tiesiog nenori valgyti to, kas jiems neskanu“, –sako V. Kurpienė ir priduria, kadpriežasčių, kodėl valgome mažai žuvies, toli ieškoti nereikia. Vos kelis kartus gyvenime – darželyje, mokykloje ar kavinėje – paragavę netinkamai paruoštos baltosios žuvies pradedame galvoti, kad tai ir yra tikrasis žuvies skonis, todėl ji mums neskani.

 

Vaida pripažįsta, kad daugelio Lietuvos gyventojų mitybos racione mėsos su kaupu, o štai žuvies – tikrai mažoka. Žuvies daugiau suvalgome tik per didžiąsias metų šventes, o kitu metujiper retas svečias ant mūsų stalo.

 

„Ne taip seniai ir pati buvau panašios nuomonės. Ilgą laiką valgiau tik silkę. Tačiau būdama kiek vyresnė nei 20-ies paragavau ką tik pagautos šviežios baltosios žuvies iš Kuršių marių, paruoštos pagal tradicinį žvejų receptą. Pamenu kaip dieną – nuo pirmo kąsnio suvokiau, kad žuvį mėgstu. Tik ne bet kokią ir būtinai tinkamai paruoštą“, – atradimu dalijasi V. Kurpienė.

 

Dabar ji skatinaaplinkiniusišbandyti kuo įvairesnes žuvų rūšis bei paruošimo būdus ir taip iš naujo atrasti šį visame pasaulyje dievinamą produktą. Nuo to lemtingo kartoant jos keturių asmenų šeimos stalo žuvis – nuolatinis svečias. Ją nuo mažens valgo ir Vaidosdvejų bei šešerių metų vaikai.

 

„Turiu pripažinti, kad ne visada noriai.Jų noras valgyti žuvį akivaizdžiai priklauso nuo produkto kokybės. Kadangi vaikai maži, atrankos kriterijų šiek tiek daugiau nei įprastai. Visgi žuvies kokybė ir skonio savybės nemažiau svarbios ir suaugusiesiems“, – pastebi specialistė.

 

Skaitykime etiketes: „užauginta“ nelygu „sužvejota“

 

Ieškant savosios žuvies V. Kurpienėsiūlo visuomet atkreiptidėmesį, ar perkamesužvejotą, ar užaugintą. Nėra taisyklės, bet dažniausiai sužvejota žuvis – tai laukinėje gamtoje užaugęs, laukiniu maistu mitęs gyvūnas, o užauginta –dažnai nenatūraliais pašarais, maisto papildais ir kitomis ant pakuotės net nenurodytomis medžiagomis šerta žuvis. Sužvejotos ir užaugintos žuvies sudėtis skiriasi dar ir todėl, kad pastarojiauga ribotoje teritorijoje, kur mažiau juda.

 

„Etiketėje pažymima, iš kur žuvis atkeliavo. Teigiama, kad šaltuose vandenyse užaugusios žuvys yra skanesnės, skiriasi jų mėsos struktūra.Be to,žemesnėje temperatūroje ji kur kaskokybiškiau apdorojama. Pavyzdžiui, atlantinės ar ledjūrio menkės ir menkės iš Vietnamo ar Kinijosskonis bei tekstūra gali gerokai skirtis. Atkreipkite dėmesį į jų skirtumus ir atraskite skaniausią jums“, – siūlo Vaida.

 

Jos tvirtinimu, būtina skaityti ne tik tai, kas etiketėje užrašyta didelėmis raidėmis, betir tai, kas pateikta mažomis. Vienas šaldytos žuvies produktas susideda tik iš žuvies ir glazūros, o štai kitoje pakuotėje jau rasite ir maisto priedų E: stabilizatorių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Kuo jų daugiau – tuo žuvies kokybė prastesnė.

 

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Glazūra ir šerkšnas: ką tai reiškia?

 

„Daug kas baiminasi, kad žuvis glazūruota. Patys gamintojai teigia, kad glazūra saugo žuvį nuo išdžiūvimo ir oksidavimosi. Jau parduotuvėje per pakuotę vertėtų atidžiaiapžiūrėti, ar žuvis neišsausėjusi, nesudžiūvusi, ypačuodega – ar ant jos nėra rusvų oksidacijos dėmelių. Oksiduota žuvis bus tarsi guminė, sausa,odėmėtos vietos–  karstelėjusios“, – aiškina pašnekovė.

 

Ji primena, jog dabar ant pakuotės jau rašomas tik grynasis žuvies svoris be glazūros. Tai – sąžiningiausias skaičius, padedantis įvertinti tikrąją produkto kainą. Netikslus jis gali būti tik tuomet, jei į produktą pridėta maisto priedų, kurie užlaiko skysčius pačioje žuvyje. Šie priedai būna nurodyti ant pakuotės.Taigi rinkitės žuvį be maisto priedų.

 

„Jei renkatės šaldytą žuvį, ypačsvarbu, kad ji būtų užšaldyta teisingai, t.y. greitai, nes kitu atveju susidarę vandens kristalai suardo tokį vertingą žuvies baltymą. Gaila, kad šios informacijos nebūna ant pakuotės ir to neįmanoma pamatyti tik pasižiūrėjus. Visgi egzistuoja ir vienas lengvai pastebimas šaldytos žuvies laikymokokybės rodiklis – šerkšnas ant pakuotės. Jis rodo, kad temperatūra šaldymo kameroje, dažniausiai pačioje parduotuvėje, svyravo. Pats produktas nebus sugedęs, bet žuvis bus išsausėjusi, ne tokia skani“, – subtilumais dalijasi gero maisto ekspertė.

 

Atsargiai: ašakos ir stiprus kvapas

 

Turite vaikų ar senyvų, sergančių šeimos narių? O gallaukiate svečių, su kuriais bendrausite prie vakarienės stalo? Tokiu atveju svarbu pasirinkti žuvį su mažai ašakų. Ją paprasta patiekti,be to, bus ramiau dėl vaikų saugumo. „Jei jau nusipirkote žuvį, kurioje daugiau ašakų, ir norite patiekti vaikams – darykite maltinukus. Atsitiktinės ašakos bus sumaltos ir nebekels grėsmės“, – pataria V. Kurpienė.

 

Jei nesate dideli žuvies mėgėjai, norite su ja susidraugauti po truputį ar gaminate vaikams, rinkitės mažiau išreikšto kvapo produktą. Šiuo atvejupuikiai tinka atlantinė menkė, dorada ar lynas.

 

Kartais perkame šaldytąžuvį, nes ne visos rūšys į Lietuvą gabenamosatvėsintosar tiesiog taupome laiką. Rinkdamiesi ant ledo sudėtą žuvį, turėtume žvilgtelėti įetiketę– čia aiškiai parašyta „atvėsinta“ arba „atšildyta“. Anot specialistės, pastarasis užrašasreiškia, kad žuvis buvo užšaldyta ir tik vėliau atšildyta.

 

„Išmokus šias kelias paprastas taisykles, išsirinkti skanią ir sveiką žuvį bus juokų darbas.Žiūrėkite į tai kaip į žaidimą, kurio tikslas – atrasti sau skanių žuvies patiekalų, praplėsti pabodusį kasdienį racioną ar pagerinti sveikatą bei figūrą“, –lietuvius ragina mitybos specialistė.

 

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje 

    Nors šiuo metu miškai tikrai nelepina grybais, tačiau švėkšniškiai, puoselėdami tradiciją vėl visus norinčius kvietė į grybavimo » Daugiau

Žuvienė – publikos numylėtinė Žuvienė – publikos numylėtinė 

    Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d. triumfavo » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2019 m. rugpjūčio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lie    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031