Šrifto dydis:
2015-04-16

Išsvajotas derlius: kokias sėklas rinktis?



Rubrikose: Gurmano kampelis » Patarimai

 

Kiekvienam daržininkui be išimties svarbus rezultatas, kurio sėkmė dažnai priklauso nuo sėklų. Kokias sėklas rinktis, kas gali užtikrinti, kad sėklos atneš išsvajotą derlių – tai klausimai, neduodantys ramybės prieš sėją. Patyrę daržininkai jau žino, kur ir kokias sėklas pirkti, o ką daryti to nežinantiems?

 

„Parduodamų sėklų įvairovė tiek didžiuosiuose prekybos centruose, tiek specializuotose ar internetinėse parduotuvėse yra didžiulė, todėl renkantis labai lengva suklysti. Dauguma importuotojų sėklas parduoda gražiose pakuotėse su sėkmingą derlių žadančiomis etiketėmis. Vis dėlto, kiekvienas, prieš pirkdamas sėklas, turėtų pabandyti atsakyti į kelis klausimus: ar šios sėklos iš tiesų atneš norimą derlių ir ar yra tinkamos sėti Lietuvoje? – patarimais dalijasi didžiausio sėklų ir kitų sodo / daržo prekių parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė. – Atsakymą į pirmąjį klausimą nesunkiai galima rasti pasidomėjus apie sėklas parduodančią įmonę – sėklų veislių vedimu negali užsiimti mėgėjai, tai yra ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis žinių ir investicijų, tad patikimas tiekėjas pirmiausia turi turėti mažiausiai kelių dešimtmečių patirtį. Į antrąjį klausimą gali padėti atsakyti patyrę daržininkai, išbandę ne vieną sėklų rūšį, arba pačių tiekėjų veiklos principai“.

 

Pasak L. Kunigiškytės, pasaulyje galima rasti ne vieną firmą, kuri taiko bandyminių laukų praktiką, kai pasėjamos sėklos, stebimas jų dygimo procesas, vertinamos išaugusios daržovės ar vaisiai. Šių bandymų tikslas – nustatyti, kokios veislės yra tinkamiausios konkrečios šalies klimatui ir duoda gausiausią derlių. Remiantis vienintelės tokius tyrimus Lietuvoje atliekančios agrofirmos, valdančios parduotuves „Žalia stotelė“, 2014 m. tyrimų rezultatais, galima išskirti kelių lietuvių mėgstamų daržovių veisles, kurios ne tik puikiai dera Lietuvos klimato sąlygomis, bet ir pasižymi atsparumu ligoms, išsiskiria geromis skonio savybėmis:

 

Agurkai: populiariausi Lietuvoje ir savo derlingumu išsiskiria hibridai „Merengue H“, „Rodničiok natur H“. Norintiems greito derliaus siūloma rinktis „Superstar H“ agurkų hibridus, kurie vos per porą mėnesių subrandina 18–25 cm ilgio skanius, traškius vaisius.

 

Salotos: ryškia žalia spalva ir gausia lapija išsiskiria veislė „Aficion“, gražios rausvos spalvos salotas dera veislė „Roset“, o štai veislės „Alanet“, „Redlo“, „Redza“ ir „Maiko“ puikiai auga balkone ar vazone .

 

Ridikėliai: stambius šakniavaisius dera „Cherry belle“, „French breakfast 3“, vaisių vienodumu pasižymi veislė „Kiva“‘, traškumu išsiskiria ridikėliai „Teko“, o spalvų deriniu – „Viola“, „Sniezka“ ir „Riesen von aspen“.

 

Vis labiau lietuvių mėgstami špinatai: itin derlinga veislė „Geant d’hiver“ bei „Matador“, kurios pasižymi stambia lapija, dekoratyvinė veislė – „Red cardinal H“, stambiais ir vienodais lapeliais džiugina veislė „Emilia H“.

 

Kopūstai: ankstyvą vasaros derlių dera ir ypač tinkami šviežiam vartojimui yra hibridai „Parel H“ bei „Slava H“, o veislė „Pourovo Polopozdni“ vidutinio vėlyvumo, bet labai derlinga.

 

Morkos: viena populiariausių veislių yra „Nantes 5 Monanta”, taip pat vidutinio ankstyvumo ir labai derlingas hibridas „Stanford H” bei „Flyaway H”, itin tinkamas auginti mažuose plotuose.

 

Burokėliai: vidutiniškai ankstyvą derliu duoda veislė „Bona” bei hibridas „Pablo H”, norintiems užsiauginti lapinių burokėlių patariama rinktis veislę „Brigth light”.

 

Nors pomidorai jau turėtų augti daigyklose, nespėjusiems rekomenduojamos veislės: aukštaūgiai pomidorai –„Mandat“ (smulkiavaisiai, slyvos formos), „Ananas“, „Raissa H“ bei „Fabiola H“, žemaūgiai – „Polfast H“, „Polbig H“ ir „Promyk“, auginti vazonuose tinkami smulkiavaisiai pomidorai „Tumbling Tom Red“, „Venus“. Yra išvesta grunte augančių veislių, kurios išsiskiria sparčiu augimu, pavyzdžiui, „Bajaja“.

 

Visos išvardintos sėklų veislės yra įtrauktos į 2015 m. asortimentą. Šiais metais tuose pačiuose bandyminiuose laukuose, Kaišiadorių rajone, tiriamos dar 67 naujos veislės.

 

 

 

 

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje 

    Nors šiuo metu miškai tikrai nelepina grybais, tačiau švėkšniškiai, puoselėdami tradiciją vėl visus norinčius kvietė į grybavimo » Daugiau

Žuvienė – publikos numylėtinė Žuvienė – publikos numylėtinė 

    Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d. triumfavo » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2019 m. lapkričio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Spa    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930