Šrifto dydis:
2010-03-05

Ispanų virtuvė



Rubrikose: Gurmano kampelis » Kelionės  Žymos:

Ispanų herbasNusibodo ilgi vakarai bei vis tie patys bulvių ir mėsos deriniai? Tad leiskimės į kulinarinę kelionę! Meksikiečių virtuvės spalvos, kvapai ir skonis turi galios sušildyti.

 

Trispalvės paprikos, svogūnai, pomidorai, aitrieji pipirai, saldžiosios bulvės, kukurūzų burbuolės ir jų miltų paplotėliai, pupelės, avokadai, nesuskaičiuojama gausybė prieskonių, karčiosios kakavos padažai, agavų degtinė tekila, kaktusų sultys, sultingi kepsniai ir troškiniai, jūros gėrybės – visa tai galima rasti ant tikro meksikiečio stalo. Turbūt vien išvardijus šiuos produktus nesunku numanyti, kad patiekalai iš tolimosios actekų ir majų tėvynės nepaprastai įvairūs. Visame pasaulyje jie garsėja išsiskiriančiu intensyviu skoniu, ryškiomis įvairiaspalvėmis dekoracijomis ir galybe prieskonių. Dar viena meksikiečių valgių ypatybė – aštrumas. Jeigu ir nemėgstate jo, vis tiek galite pamaloninti gomurį tos šalies virtuvės delikatesais. Meksikiečių virtuvei nors ir būdingi aštrūs prieskoniai, bet neprivalomi.

 

Meksikietiškų cepelinų nėra

 

Kokį patiekalą būtų galima pavadinti tikru meksikietišku? Jei tikitės rasti cepelinų atitikmenį, turistams pristatomą kaip tenykštės virtuvės pasididžiavimą, galite nusivilti. Meksika – didžiulė valstybė, kulinarijos tradicijos ten priklauso nuo vieno ar kito regiono. Pavyzdžiui, šiaurinėje šalies dalyje meistriškai gaminami mėsos, ypač jautienos, patiekalai. Pietryčių Meksikoje verta ragauti aštrius valgius iš daržovių ir vištienos.

 

Viena sveikiausių

 

Meksikietiški patiekalai neįsivaizduojami be tortiljų – kukurūzų miltų paplotėlių, kurie valgomi su viskuo: su mėsa, vištiena, jūros gėrybėmis, daržovėmis ir net pupelėmis. Taip pat garsūs kepsniai, paskaninti aitriaisiais pipirais ir kitais prieskoniais.

 

 

Sriuba verdama iš įvairių, regis, visai nesuderinamų ingredientų – pavyzdžiui, jautienos ir vištienos. Mėsos ir daržovių gabalėliai (dažniausiai stambūs arba priešingai) sutrinami į tirštą masę, kuri valgoma su paskrudintos šviesios duonos kubeliais. Troškiniai gaminami beveik be riebalų. Paprastai jų sudedamosios dalys – mėsa ir įvairios daržovės – sumaišomos bei kepamos krosnyje, dideliame moliniame inde. Dėl gausybės daržovių ir gaminimo būdo ši virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje. „Teko girdėti, kad kai kurių Švedijos mokyklų valgyklose vaikams tiekiamas būtent meksikietiškas maistas. Štai vieno Meksikietiško restorano savininkas sutiko pasidalinti kelių patiekalų receptais.

 

Buritos

 

Tortiljų blynai,

100 g mėgstamos mėsos (vištienos, kiaulienos, jautienos),

100 g paprikų,

80 g pomidorų savo sultyse,

česnako skiltelė,

puselė nedidelio svogūno,

pomidorų padažas,

žiupsnelis paprikų prieskonių,

aliejaus kepti.

 

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais susmulkintas paprikas ir šiaudeliais supjaustytą mėsą. Kai viskas apkeps, suberkite susmulkintą svogūną. Baigdami kepti supilkite pomidorus su sultimis ir pomidorų padažą. Troškinkite 3-5 minutes. Tada suberkite prieskonius, grūstą česnaką. Dar patroškinkite kelias minutes. Kad jaustumėtės kaip tikri meksikiečiai, į šį įdarą galite įdėti virtų pupelių.

 

 

Paimkite tortiljos blyną ir supjaustykite į tris vienodas trikampes dalis taip, kaip atrodo „Mercedes Benz“ ženklas. Šiuos trikampėlius susukite kaip piltuvėlius, įdėkite į juos įdaro ir persmeikite mediniais smeigtukais.

 

Vištienos sriuba su tortiljomis

 

Juostelėmis pjaustyta vištienos filė,

keli vištienos arba daržovių sultinio kubeliai,

gabalėlis sviesto,

trikampėliais supjaustytos ir paskrudintos tortiljos.

 

Sultinyje su sviesto gabalėliu išvirkite vištienos juosteles ir sudėkite orkaitėje skrudintus tortiljų trikampėlius.

 

Meksikietiška užkandėlė

 

Kukurūzų traškučiai,

pakepintas jautienos faršas,

konservuoti kukurūzai,

virtos pupelės,

aitriosios paprikos,

šiek tiek tarkuoto sūrio,

padažo „Guacamole“ ir „Salsa Mexicana“.

 

Ant traškučių sudėkite visus produktus ir 2 minutes kepkite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.

 

Visiems skanaus kurie tai išbandys!

Myliu Silute

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

„Šilutės žinios” redakcija už komentarų turinį neatsako bei pasilieka teisę pašalinti netinkamus, pažeidžiančius įstatymus skaitytojų komentarus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Informuokite „Šilutės žinios” redakciją apie netinkamus komentarus.

Salotų auginimo ypatumai Salotų auginimo ypatumai 

  Traškios, skanios ir sveikos salotos savyje turi gausybę mineralų (kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies), vitaminų (C, karotino, chlorofilo, » Daugiau

Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? Kodėl kamado kepsninės yra geriausias pasirinkimas? 

  Maisto gaminimas daugumai yra didžiausias malonumas, tai kodėl atšilus orams, šio pomėgio neperkelti į gamtą? Puikų laiką su » Daugiau

Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas Geriausia kepsninė: patarimai, kurie pagreitins paieškas 

  Daugelis lietuvių atranda grilinimo malonumus net ir žiemos metu. Ir atradę… daugiau nepaleidžia, kadangi kepti skaniausius patiekalus lauke » Daugiau

Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? Vasaros griliaus malonumai ir augantis svoris: kaip išlaikyti lieknas kūno linijas? 

  Šiltasis metų laikas neatsiejamas nuo grilinimo sezono, kuris dažniausiai džiugina tik skonio receptorius, kadangi nuo didelių kiekių riebios mėsos žmonėms » Daugiau

Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų Baravykų pintinės priverčia prisiminti senus ir ieškoti naujų receptų 

  Daugiausia vertingųjų savybių baravykai išlaiko džiovinami ir šaldomi. Džiovintuose baravykuose baltymų – daugiau negu jautienoje. Išbandykite itališkus receptus » Daugiau

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu 

  Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių » Daugiau

5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 5 būdai, kaip virtuvėje sugadiname gerą žuvį 

    Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų » Daugiau

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino 

    „Valgykite daugiau žuvies!“– visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas » Daugiau

Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ Geriausias žuvienės virėjas ir vėl iš „savų“ 

  Šeštadienį, Šilutėje vyko tradicinis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šiemet renginys pritraukė kaip niekad daug dalyvių – dėl čempiono » Daugiau

Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje Fotoreportažas iš „Grybų fiesta 2016” Švėkšnoje 

    Nors šiuo metu miškai tikrai nelepina grybais, tačiau švėkšniškiai, puoselėdami tradiciją vėl visus norinčius kvietė į grybavimo » Daugiau

Medea klinika
Adida papildai sportui
Medea klinika

Naujienų paieška pagal datą
2020 m. rugpjūčio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Lie    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31